Orosmoln när staten vill ”öronmärka” både stenbrott och cement

Att luften och bullret i Slite försämras ytterligare. Samt att livsviktig vattenförsörjning äventyras. Det är två farhågor från Region Gotlands sida, inför en föreslagen riksintresseklassning av norra Gotlands kalkfyndigheter.

Arkivbild på cementanläggningen och ett av de aktuella stenbrotten kring Slite.

Arkivbild på cementanläggningen och ett av de aktuella stenbrotten kring Slite.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Othem2024-12-23 04:29

Nyheten i korthet

  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill klassa norra Gotlands kalkfyndigheter som ett ”riksintresse för totalförsvaret”, vilket väcker oro inom regionen.
  • MSB anser att tillgången på cement är viktig för Sveriges försörjningsberedskap och att området på norra Gotland är unikt i detta sammanhang.
  • Region Gotland uttrycker oro för konsekvenserna av denna klassning, särskilt med tanke på miljöpåverkan och vattenförsörjningen.

För två år sedan blev det en riksnyhet när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, valde att klassa bergtäkterna Filehajdar och Västra brottet – samt Slites produktionsanläggning för cement – som ”betydande för totalförsvaret”.

– Det finns inga bra alternativ till Slite. Att ersätta brytningen där skulle ta tio till femton år, så på kort sikt måste det här området säkras, förklarade MSB-chefen Fredrik Stany då.

Men myndigheten vill dessutom gå ännu längre.

Tillgången på cement anses så pass viktig för Sveriges försörjningsberedskap – och området på norra Gotland så pass unikt i sammanhanget – att man nu vill klassa det som ett ”riksintresse för totalförsvarets anläggningar”.

Det innebär att inga beslut får tas som kan äventyra utvinningen och produktionen i framtiden, vilket även kan påverka olika tillståndsprocesser.

– Mot bakgrund av bristen på alternativ till försörjning från andra inhemska anläggningar och begränsade importmöjligheter, både på kort och lång sikt, är kalk- och märgelfyndigheten, brytningen av kalk- och märgelsten samt tillverkning av cement i Slite en grundförutsättning för en fungerande cementförsörjning, uttrycker MSB:s Annika Elmgart på myndighetens hemsida.

undefined
Annika Elmgart är tillförordnad avdelningschef inom krisberedskap och civilt försvar på MSB.

Förslaget har nu varit ute på remiss, bland annat inom Region Gotland – och där uttrycks en oro kring vad klassningen kan få för konsekvenser.

Miljö- och byggnämnden, MBN, har antagit en skrivelse där man bland annat påpekar Heidelbergs påverkan på luften och bullernivåerna kring Slite. ”Den föreslagna riksintressepreciseringen kan, om den leder till ökad verksamhet, riskera att ytterligare försämra dessa förhållanden”, menar nämnden.

Man vill även att ett kommande beslut tar hänsyn till konsekvenserna för sådant som samhällsutveckling och infrastruktur på norra Gotland.

undefined
Det markerade på kartan kallas av MSB för ett ”område som har betydelse för totalförsvarets civila del enligt 3 kap. 9 § första stycket miljöbalken”.

Regionstyrelsen har sammanfört olika nämnders synpunkter till en gemensam gotländsk ställning. Där betonas även den livsviktiga vattenförsörjningen: ”Region Gotland påpekar också vikten av att skydda den redan utsatta grundvattenförekomsten Mellersta Gotland–Roma, som är avgörande för lokalt dricksvatten”.

– Vi har förhållit oss till vad som är bäst för gotlänningarna och där är vatten en av de viktigaste förutsättningarna, summerar Andreas Unger (M), som sitter i både MBN och regionstyrelsen.

Yrkar ni på att det inte ska bli något riksintresse?

– Nej, det är inte vi som gör den bedömningen i slutändan, men vi lyfter de farhågor vi har.

undefined
Regionråden Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!