Vill producera ett ton korv i Othem – varje vecka

I över 25 år har Robert Wolak arbetat som styckare och korvfabrikör, i såväl Polen som på Gotland. Nu har han byggt sin egen korvfabrik på gården i Othem och vill producera ett ton korv i veckan.

Den enskilda firman Farmarkorv bildades i augusti, men fabriken i Othem färdigställdes redan förra året.

Den enskilda firman Farmarkorv bildades i augusti, men fabriken i Othem färdigställdes redan förra året.

Foto: Erik Daun

Othem2024-10-13 10:59

Nyheten i korthet

  • Robert Wolak, en slaktare och korvfabrikör från Polen, har öppnat sin egen korvfabrik i Othem på Gotland, med målet att producera ett ton korv i veckan.
  • Wolak, som har över 25 års erfarenhet inom branschen, säljer för närvarande sina produkter till Coop och Ica på ön och hoppas utöka till fler butiker med hjälp av två deltidsanställda.
  • Utöver korvproduktion planerar Wolak att utvidga verksamheten till att röka och sälja fisk, samt att stycka kött på plats i fabriken, vilket skulle innebära att han blir en ännu mer omfattande matproducent på Gotland.

Den som haft ögonen med sig längs med väg 148 i Othem, har kanske uppmärksammat en skylt där det står: "Korvfabrik". Tidigare gick verksamheten under namnet Polkorv, men sedan slutet augusti registrerades en firma med namnet Farmarkorv på samma adress. Efter ett helt yrkesliv inom slakteri har Robert Wolak valt att satsa på sin egen korvverksamhet. 

– Farmarkorv är ett bättre namn och anspelar mer på Gotland än det tidigare företagsnamnet, det blev bra, konstaterar han.

Robert Wolak flyttade från Polen till Gotland 2011. Han fick jobb på dåvarande Gotlands slagteri och har sedan dess arbetat som styckare vid industrin på Lundbygatan. Dessförinnan jobbade han i 17 år på en korvfabrik i Polen och har även utbildning inom korvproduktion från sitt hemland. Recepten till korvarna han tillverkar i dag har han med sig från Polen.

– Det var bättre pengar att jobba i Sverige jämfört med i Polen, så jag har blivit kvar här, säger han.

Under förra året byggde han upp sin egna fabrik på gården i Othem i ett av uthusen på fastigheten. Nu är han redo att satsa helhjärtat på sin passion för korvar, kryddade med kärlek från Polen.

undefined
All korv som produceras i fabriken kryddas enligt Roberts egna recept. Köttet kommer från Protos i Visby.
undefined
I över 25 år har Robert Wolak arbetat som styckare och i korvindustrin. Både på Gotland och i Polen.
undefined
Ett ton korv i veckan behöver produceras för att få ekonomi i verksamheten. Något som inte ska vara något problem, menar korvfabrikören.

I dag levererar han sina produkter till Coop i Slite, Lärbro och Roma, samt till Ica Bungehallen i Fårösund. Han vill utveckla företaget och hoppas, med hjälp av två deltidsanställda, kunna nå ut till alla butiker på ön. På gården i Othem har han även en gårdsbutik där produkterna säljs till privatpersoner.

– Jag hoppas att vi kan bli mer som partners och att vi kan nå ut till fler butiker på Gotland.

Totalt produceras 18 olika korvar i fabriken i Othem. Alla med kött från Protos i Visby. Firmans korv, Visbykorv, Slitekorv, Lantkorv och Ölkorv av bara några av de handgjorda charkuterierna.

– Häromdagen gjorde jag 350 kilo korv där jag testade att göra fyra nya sorter. Det är lite mindre nu än det varit under sommaren.

Målsättningen, för att få ekonomi i fabriken, är att producera ett ton korv per vecka. Robert Wolak berättar även om att han hoppas få till ett samarbete med Region Gotland och de offentliga måltiderna.

– Det ska komma hit en person från Region Gotland och testa. Förhoppningsvis kan jag då få ut korven till alla skolor på Gotland.

Förutom den nya fabriken i Othem finns i dag andra korvproducenter även i Roma och i Stånga. Han ser inte att något problem med att man konkurrerar med varandra. 

– Vi är så olika och jag tror vi kan hjälpa varandra. Jag har redan ett samarbete med Stånga.

De större nationella leverantörerna av korv ser den nya korvfabrikören inte som ett direkt hot. Det är två skilda produkter, menar han.

– De stora företagen som säljer korv till lägre priser levererar ingen bra produkt. Det är massor med vatten, låg kötthalt och annat i dom. Min korv är 97 procent kött och resten kryddor. Det måste skilja i pris när produkterna är så annorlunda.

Var tror du Farmarkorv är om några år?

– Jag har sedan många år tänkt att jag vill ha en egen verksamhet. Förhoppningen är att det går bra och att det i framtiden går ännu bättre.

undefined
Robert Wolak började arbeta på Gotlands slagteri 2011. Nu har han tagit steget och startat sin egen verksamhet.
undefined
Två vedeldade rökugnar har han byggt. Vardera med kapacitet för 150 kilo.

I framtidsplanerna finns, förutom korvproduktion, även idéer på att röka och sälja fisk, infrastrukturen finns på plats och när han testade att röka flundror i somras upplevde han en strykande åtgång. Ytterligare en del i framtidsplanen är att kunna stycka på plats i sin fabrik. Arbetet med ett styckningsrum är redan påbörjat och till nästa sommar hoppas han att den nya delen är godkänd och klar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!