Hundra fotbollsplaner eldhärjade

Branden vid Hejnum hällar härjar fortfarande och omfattar efter fyra dygn omkring 70 hektar bränd eller brinnande skog.
På marken arbetar ett 30-tal personer dygnet runt och från luften har det hittills bombats med runt 250 000 liter vatten.

Foto:

Othem/hejnum2011-06-03 04:00

Natten mot torsdagen arbetade omkring 15 man från hemvärnet med att bevaka, släcka och göra brandgator och på morgonen löste en jämnstor styrka från Skogsstyrelsen av dem. Räddningstjänsten har omkring 15 man på plats i sextimmarsskift, dygnet runt.

Vid lunchtid på torsdagen åkte räddningsledaren upp i en helikopter och då upptäcktes att det brann på ännu ett ställe.


Tufft läge
Räddningsarbetarna kämpar inte bara mot eld och vind. Glödbränder äter också upp rotsystem och får stora träd att falla. Terrängen är oländig och vägarna börjar bli sönderkörda. Natten mot torsdagen fyllde man på med grus, för att traktorerna som levererar vatten i tankar ska ta sig fram.

Vattnet hämtas från Tingstäde träsk.


Ingen Superpuma
Under torsdagen vattenbombades med två civila helikoptrar som bara tar 500 liter vardera per lyft.

Den militära Superpuman som tar 2 000 liter per lyft och sedan i tisdags bombat med 250 000 liter vatten, stod i går på marken och kommer inte att kunna tas i bruk igen förrän tidigast tisdag.

Det enligt Denny Wincent på Storstockholms brandförsvar, som samordnar insatsen.

Det beror dels på Flygvapnets servicekrav och dels på tillåten flygtid för såväl helikoptern som för tillgängliga besättningar. Därmed understöds insatsen vid Hejnum hällar bara av de två privata helikoptrarna.

- Man har ringat in glödbränderna i undervegetationen och mossan med brandgator, men det är tät vegetation och svårt att komma åt med handkraft. Det är därför man använder helikoptrar.

Hur ser prognosen ut nu, torsdag vid 21-tiden?

- Nu koncentrerar man sig på det som är innanför brandgatorna. Vi har ingen egentlig prognos.

Handlar det om en eller flera dagars arbete?

- Man får nog räkna med några dagar till, med eftersläckning och så, säger Denny Wincent.

Enligt SMHI är risken för brand i skog och mark på Gotland under helgen "stor" alternativt "mycket stor". Det råder inte eldningsförbud på ön, men räddningstjänsten avråder från eldning.

I Sverige inträffar årligen i genomsnitt 3 000-4 000 bränder i skog och mark. Ofta berörs över totalt 2 000 hektar. Källa: SMHI

Mark- och skogsbranden vid Hejnum hällar mellan Slite och Tingstäde uppstod i måndags, när ett arbetslag från Skogsstyrelsen eldade mindre rishögar i skogen. Hittills har omkring 70 hektar, en yta motsvarande 100 fotbollsplaner, brandskadats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om