Efter kritiken: MSB backar om cementen – lagom till rättegången

Protester utanför rättssalen – och samtidigt en statlig strid om olika ”riksintressen” i Othem. Där har dock MSB valt att backa, lagom till kalkrättegången.

Fabriken tillhörande Heidelberg Materials (före detta Cementa) i Slite.

Fabriken tillhörande Heidelberg Materials (före detta Cementa) i Slite.

Foto: Erik Daun

Othem/Visby2025-01-21 16:30

På tisdagsmorgonen utförde den nybildade ”Vattenkören” en melodisk protest, mot 30 år av förnyad stenbrytning, utanför Donners event i Visby.

Därinne, i den temporära rättssalen, inleddes samtidigt den första dagen av huvudförhandling kring Heidelbergs långsiktiga täktansökan.

Inför detta har det även förts en parallell kamp, på myndighetsnivå.

För en månad sedan berättade Helagotland att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ville klassa både kalkfyndigheterna och cementfabriken som ett ”riksintresse för totalförsvarets anläggningar”. Något som skulle kunna påverka tillståndsprocesserna – men som också stötte på patrull.

Såväl Region Gotland som privatpersoner uttryckte en oro kring vad detta skulle innebära, men framförallt hävdade andra statliga tungviktare att MSB-förslaget bokstavligen innebar en intressekonflikt.

Framförallt var det Boverket och Tillväxtverket som, i sina remissvar, gav smäll på fingrarna. De sistnämnda påpekade bland annat att man redan utreder en klassning av det aktuella området, men då som ”riksintresse för industriell produktion” i stället.

Av just denna anledning väljer nu MSB att lägga ner sitt förslag, enligt ett pressmeddelande på tisdagen.

Samtidigt skriver myndigheten att man utökar det redan utpekade område, i Slite, som anses ”ha betydelse för totalförsvaret”. Men detta är inte lika juridiskt slagkraftigt som en riksintresse-märkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!