Ösregn ledde till översvämning i hamnen

Helgens och måndagens regn och hårda vindar ställde till det för färjorna och skapade översvämning i Visby hamn. Men allt regn har kunnat tas upp och fyllt på grundvattnet, vilket var välkommet.

Rensar. Fredrik Lundqvist på Region Gotlands vägavdelning var under måndagen ute och rensade löv från brunnar så att vattnet skulle kunna rinna ner.

Rensar. Fredrik Lundqvist på Region Gotlands vägavdelning var under måndagen ute och rensade löv från brunnar så att vattnet skulle kunna rinna ner.

Foto: Eleonor Svensson

Oväder (GA)2017-10-10 05:15

Helgen och delvis måndagen blev en blöt och blåsig historia. Mest nederbörd kom under söndagen, och Mästerby var den socken som fick allra mest regn.

– Där kom totalt 45,9 millimeter nederbörd under helgen. Hoburgen fick 36,4 mm och Sanda fick 36,2 mm. Både under lördagen och söndagen har vi mätt 21 till 22 meter per sekund i vindbyarna, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.

Under söndagen tvingades Destination Gotland att ställa in flera turer på grund av hårda vindar, och kvällsturen från Nynäshamn till Visby blev försenad, då färjan var tvungen att backa in till kajen.

– Det är vind samt vindriktning som ställer till det och det blåste runt 19-20 meter per sekund, säger bolagets vd Christer Bruzelius, till Helagotland.se.

LÄS ÄVEN: DG:s färja tvingades backa in till kaj i ovädret

I Visby hamn var det fortfarande på måndagen översvämning dels vid taxi- och busshållplatserna utanför hamnterminalen och dels på färjeleden. Fredrik Lundqvist från regionens vägavdelning arbetade under förmiddagen med att sopa bort löv från brunnar så att vattnet kunde rinna undan snabbare, men där det var som mest vatten utanför färjeterminalen låg vattnet kvar.

– Det finns inga rensningbrunnar så det blir kaos när regnet vräker ner. Vattenfallet ställer också till det, men jag har aldrig sett så mycket vatten just här, berättar han.

Räddningstjänsten på Gotland uppger dock att vädret inte har ställt till det så pass mycket att de behövt göra någon utryckning. Och för vattenbristen och de sinande grundvattennivåerna var regnet välkommet.

– Den mängd vatten vi fått nu kan vi ta emot utan problem, så det är positivt. När marken redan är blöt och vattennivåerna lite högre kan även stora vattenmängder tas emot, berättar Roland Hoas, arbetsledare för Vatten norr på Region Gotland.

Han berättar att vattennivåerna ser bättre ut nu jämfört med samma period i fjol.

– För närvarande är det ingen kris och vi har hävt bevattningsförbudet. Men vi behöver fortfarande en kall vinter med snö så att vattnet lagras, säger Roland Hoas.

Från eftermiddagen i dag och fram till natten mot torsdag ser det ut att bli mest uppehåll med risk för någon enstaka regnskur, enligt SMHI. Men på torsdagen väntas mer regn.

– På torsdag passerar ytterligare ett kraftigare regnoväder, så det ser ut att kunna bli blött. Men ovädret bör passera ganska snabbt, säger Therese Fougman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!