Flera fall av badsårsfeber på Gotland

Värmen har gjort att farliga bakterier frodats i havet. Detta har resulterat i flera fall av badsårsfeber, som kan leda till blodförgiftning, på Gotland i sommar.

Sven Montelius, smittskyddsläkare på Region Gotland.

Sven Montelius, smittskyddsläkare på Region Gotland.

Foto: Rolf Jönsson

Ovanlig smitta (GA)2018-09-03 08:30

Så kallade vibriobakterier, som orsakar badsårsfeber, är vanliga i bräckt vatten. De trivs särskilt bra vid temperaturer över 20 grader. I sommar har fyra personer fått badsårsfeber på Gotland, att jämföra med noll fall förra året och ett fall 2016.

– Har man ett kroniskt sår på kroppen och badar i vattnet kan man få in dessa bakterier i blodomloppet. I sommar har folk badat mycket och det har varit varmt, så badsårsfeber har varit betydligt vanligare, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare på Region Gotland.

Bakterien är en släkting till kolera, men har inte giftet som kolerabakterien har som påverkar tarmen. Om man sväljer vatten med bakterierna i kan det dock orsaka infektion i tarmarna. Likaså kan bakterierna orsaka infektion i hörselgångarna om vatten kommer in i öronen. Men Folkhälsomyndigheten råder framför allt de med öppna sår att undvika att bada i havet, speciellt personer med nedsatt immunförsvar och äldre.

Vibriobakterien kan leda till livsfarlig blodförgiftning. Symtomen dyker oftast upp inom en till tre dagar.

– Man kan bli rätt ordentligt dålig. Det leder till hög feber och påverkar allmäntillståndet. Personen kommer ofta in med ambulans till sjukhus och behandlas med antibiotika, säger Sven Montelius.

Det är inte bara på Gotland det upptäckts utbrott av badsårsfeber. Medier har på flera håll i landet rapporterat om fall av badsårsfeber i sommar. Särskilt vanligt har det varit i kustnära områden, enligt Sven Montelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om