”Mobilfri zon... Välkommen in utan mobilen! Här leker vi, pratar, fikar, skrattar, smågnabbas och umgås utan störande teknik” står det på en handskriven skylt på dörren till Susanne Nyström och hennes familjs hus i Tingstäde. Här står människor, och för den delen djur, i centrum. Det gör de även i yrkeslivet för Susanne Nyström, som sedan två år arbetar som doula och driver företaget Gotlandsdoulan. Som doula finns hon med som stöd för födande kvinnor och deras eventuella partner före, efter, men framför allt under förlossning. En doula har inget medicinskt ansvar eller befogenheter utan finns med som emotionellt stöd.
Innan Susanne Nyström sadlade om, hade hon jobbat som hundcoach i cirka 20 år.
– Jag märkte att vad jag än drogs till så var det barn, bebisar och födslar, konstaterar Susanne Nyström, som i sitt nya yrke fått god användning av sina färdigheter i psykologi och mentalt arbete från jobbet som hundcoach.
Hon har själv fött tre barn: 2008, 2011 och 2014. Men någon egen erfarenhet av att ha med sig en doula på förlossning, har hon inte.
– När jag väntade mitt första barn tänkte jag ”Vad är det för strunt, ska jag betala för något jag får gratis av landstinget? Och ha med en främmande människa på förlossningen, nej tack”, säger Susanne Nyström och skrattar.
Den första förlossningen vände dock upp och ner på hennes föreställningar om hur det var att vara födande kvinna.
– Jag insåg att man är ganska ensam och utsatt. I mitt fall var barnmorskan tvungen att gå till en annan, mer akut, förlossning.
Det fick Susanne Nyström att börja kolla upp doulor, men eftersom det inte fanns någon på ön födde hon även sitt andra barn utan doula.
– Till tredje förlossningen ville jag absolut ha en doula, men det fanns ju fortfarande inte någon på Gotland.
Istället utbildade hon sig så småningom själv till doula hos Susanna Heli, sjukgymnast och doula, som skrivit den uppmärksammade boken ”Föda utan rädsla”. Boken och metoden används flitigt inom förlossningsvården, bland annat på Visby lasarett.
– Utbildningen var annorlunda mot vad jag tänkt mig – det var helt magiskt, så mycket kärlek och systerskap från folk som jag inte ens känner.
Samma höst som Susanne Nyström utbildade sig till doula, hade hon sin allra första klient, en kvinna vars första förlossning hade slutat med akut kejsarsnitt. Nu väntade kvinnan sitt andra barn och den här gången ville hon föda vaginalt, men framför allt få en positiv förlossningsupplevelse.
Det är där Susanne Nyström och hennes kollegor kommer in i bilden. Att doula handlar om att få den födande kvinnan att känna sig trygg och att våga lita på sin egen kraft och förmåga. Genom beröring, massage och guidning genom andningen kan kvinnan slappna av, vilket underlättar förlossningen.
– Det var så häftigt med första klienten. Det handlar inte om att göra så mycket egentligen, utan att vara ett stöd, aldrig vika från det vi kommit överens om och att vara ”hands on” – att hela tiden ha kroppskontakt, på kvinnans villkor. Efteråt berättade klienten om hennes upplevelse och det var precis så som Susanna Heli hade beskrivit att det ska vara när en kvinnan känner sig trygg, säger Susanne Nyström stolt.
Förlossningen blev en speciell upplevelse både för klienten och Susanne, som sedan dess är goda vänner.
– Det är så häftigt att bli insläppt i det här intima, i den här kärleksrelationen, som jag får vara en del av en stund. Efter den första förlossningen var jag hög i en vecka. Det är verkligen en kick, jag har alltid levt för att hjälpa andra, säger Susanne Nyström.
Hennes första doulauppdrag var också speciellt på så vis att det var mannen som kontaktade Susanne Nyström. Generellt brukar annars männen, i de fall den födande kvinnan har en man som partner, vara mer skeptiska till doula.
– Det har jag verkligen fått lära mig, att männen kan känna sig hotade. Men vi doulor ska ju inte ta över deras roll utan ta hand om mannen eller partnern också. Många män har varit skeptiska innan, men väldigt tacksamma efteråt, säger Susanne Nyström.
Även sjukvårdspersonalens inställning till hennes närvaro under förlossningen kan variera. Medan en del ser doulan som en tillgång, uppskattar andra inte att ha henne på plats.
– Ibland blir jag anlitad som doula för att klienten har känt sig överkörd av personalen vid tidigare förlossning, säger Susanne Nyström.
Huvudsaken menar Susanne Nyström är att rollfördelningen mellan doula och sjukvårdspersonal är tydlig.
– Mitt jobb är att se till att kvinnan inte hamnar i stresspiralen. Om barnmorskan har hand om det medicinska, så har jag som doula hand om det känslomässiga.
Kostnaden för att anlita en doula varierar. Susanne Nyström tar 7 000 kronor för ett uppdrag, men redan innan hon tar sig an en klient har de träffats en gång för att se att känns rätt.
– Vill de sedan anlita mig så träffas vi två gånger innan förlossningen och då är även partnern med om man har någon. Då går vi också igenom om de har några tidigare förlossningar i bagaget. Det brukar bli ganska långa möten på två-tre timmar per gång, säger Susanne Nyström.
– De flesta vill ha med mig när de skriver förlossningsbrevet. Jag brukar få en kopia och det är det jag ska skydda under förlossningen.
Två veckor innan förlossning går hon på jour dygnet runt.
– Sen bestämmer kvinnan när de vill ringa in mig. De flesta vill ha in mig innan de åker till förlossningen men tycker att ”inte ska jag”, men det är ju vad de har betalt för.
Susanne Nyström finns sedan vid den födande kvinnans sida till dess bebisen är ute och amningen kommit igång.
– Jag går inte ut ur rummet, inte ens för att gå på toa, utan att fråga om lov. Man ska inte vara ensam när man föder, det är så lätt att hamna i stressbilden.
Det kan bli långa och påfrestande arbetspass. Till skillnad från de flesta doulor på fastlandet, har Susanne Nyström ingen backup som kan lösa av henne om en förlossning drar ut på tiden.
– I somras hade jag en förlossning som tog 28 timmar. Jag vet inte hur många skift som passerade – till sist kom ju samma barnmorskor tillbaka, säger Susanne Nyström, som var helt slut efteråt.
Hon tycker att hon har världens bästa jobb och snart är det dags igen. I soffan bredvid Susanne Nyström sitter hennes senaste klient, den nionde i ordningen. Marina Asplund från Visby, väntar tillsammans med sin kille Mike Eskola väntar sitt första barn i början av mars. Marina Asplund visste tidigt att hon ville ha med en doula på förlossningen och i november kontaktade hon Susanne Nyström.
– Jag har nog vetat hela tiden, flera år tillbaka, att när det väl är dags så vill jag det. Det är som ett stöd både för mig och min kille, att ha med någon som vi har kontakt med redan innan. Annars kommer man ju bara dit och träffar någon random människa. Det är en extra trygghet och jag tror att jag skulle ångra mig i efterhand om jag inte tog det, säger Marina Asplund.
I hennes umgängeskrets är doula en etablerad företeelse.
– Jag har kompisar som har haft doula och som är doulor och genom dem har jag fått upp ögonen och intresserat mig för doulor.
Marina Asplund är inte ensam om att vara i väntans tider. I maj väntar även Susanne Nyström och hennes familj ett väldigt efterlängtat fjärde barn. Och den här gången kommer Susanne och hennes man Petter äntligen få ha med en doula på förlossningen.
– Jag har faktiskt hittat en som ska doula mig, min gravidyogalärare Lou ska vara med, säger Susanne.