Fortsatt strid om planerna för Vändburg

Detaljplanen för Vändburgs hamn i Hamra socken har överklagats. Gunnel Åkerblom, en av de som vänt sig till Mark – och miljödomstolen menar att exploateringsgraden är helt orimlig. Hon är också mycket kritisk till hur trafikfrågorna har hanterats i planarbetet.

Gunnel Åkerblom är skarpt kritisk mot detaljplanen och kräver att Mark och miljödomstolen upphäver den.

Gunnel Åkerblom är skarpt kritisk mot detaljplanen och kräver att Mark och miljödomstolen upphäver den.

Foto: arkiv/Jenny Nilsson

överklagad plan(GT)2018-06-19 11:45

Det var den 14 maj i år som regionfullmäktige antog den nya detaljplanen för ”Del av fastigheten Hamra Storms 2:4, Vändburgs hamn” somär det formella namnet på handlingen. Nu har Gunnel Åkerblom och en privat fastighetsägare i en gemensam skrivelse till Mark – och miljödomstolen överklagat beslutet. De yrkar att Region Gotlands beslut upphävs.

– Det är som om man skulle få för sig att bygga 70 hus på Holmen vid småbåtshamnen i Visby. Vilket liv det skulle bli! säger Gunnel Åkerblom till Gotlands Tidningar.

I överklagandet skriver de att landskapsbilden förstörs om det planen nu medger verkligen byggs:

”Att upphäva strandskyddet och bebygga ett område som ligger inom ett raukområde är ett ingrepp av stort allmänt intresse....Planen omfattar 70 tvåvåningshus samt ett tiotal andra byggnader. Dessa kommer att vara synliga från alla väderstreck och kommer att vara ett mycket stort ingrepp i landskapsbilden och den unika natur den erbjuder.”

De påpekar också att det på södra Gotland bara finns två raukområden; Hammarshagehällar och Holmhällar:

”Vägen... som leder till raukområdena Hammarshagehällar kommer att vara hårt trafikerad av bilar till och från hamnen och därmed riskera att förlora sin popularitet – sitt värde – för det rörliga friluftslivet.”

Till överklagandet bifogas ett yttrande från Trafikverket från 2015. Där efterlyste Trafikverket en trafikutredning som analyserar konsekvenserna av en exploatering. Myndigheten undrade hur fotgängare och cyklisters intressen skulle tas tillvara och man påpekade att det inte fanns några resonemang om barn och ungdomars trafiksäkerhet när det gäller att ta sig till skola eller fritidsaktiviteter.

Gunnel Åkerblom tycker att hanteringen av trafikfrågorna i planarbetet är anmärkningsvärd:

– Just trafiken är nog ett av de tyngsta argumenten mot detaljplanen. Och, förstås, storskaligheten.

I överklagandet framhålls också oro för vatten – och avloppsfrågor. Området har vattenbrist och de som överklagat påpekaratt det inte visats i planen hur till exempel en avsaltningsanläggning skulle gestaltas.

Slutligen framghåller Gunnel Åkerblom att bostadsfastigheterna som blev lediga i samband med Suderhälsans konkurs alltjämt står tomma, varför man ifrågasätter intresset för ett stort antal ytterligare lägenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om