Avgift från första timmen föreslås

Två timmars gratis parkering i Visby kan snart vara ett minne blott. Regionens teknikförvaltning vill ta betalt för varje timme året runt.

I fem år har de två första timmarna varit gratis, frånsett under sommaren då avgift gällt från första timmen. Nu föreslår teknikförvaltningen att gratistimmarna tas bort.

I fem år har de två första timmarna varit gratis, frånsett under sommaren då avgift gällt från första timmen. Nu föreslår teknikförvaltningen att gratistimmarna tas bort.

Foto: Dennis Pettersson

P-AVGIFTER (GA)2018-10-23 07:00

Parkeringsavgifter har varit ett återkommande ärende sedan förslaget om att införa dem lanserades 2001. När tekniska nämnden 2012 beslutade att ta ut avgift året runt utan gratis timmar överklagade handlarna i Visby Centrum både till förvaltningsrätten och till kammarrätten. Trots att handlarna förlorade striden infördes två timmar gratis parkering 2013.

Nyligen tillstyrkte tekniska nämnden förslaget till parkeringsstrategi som konsultföretaget Ramböll tagit fram. Strategin dömer ut nuvarande system med p-skiva och gratis timmar. Ett system där parkering kan vara både gratis och avgiftsbelagd är svårbegripligt och bör undvikas. Dessutom är systemet med p-skiva lätt att manipulera, det ger inga intäkter och är dyrt att övervaka.

Därför föreslår teknikförvaltningen att avgift alltid ska tas ut. Förutom att få ett enhetligt system ökar det regionens intäkter med 1,5 miljoner kronor 2019.

– Det är uträknat med att nuvarande avgifter tas ut hela året med start vid årsskiftet, säger tekniske direktören Patric Ramberg som understryker att det är ett tjänstemannaförslag om inte förankrats politiskt.

Visby Centrums verksamhetsledare Magnus Olsson är mycket förvånad över förslaget.

– Vi inväntar att regionfullmäktige ska besluta om parkeringsstrategin. För efter det var det sagt att en diskussion om avgifter skulle påbörjas, säger han.

Magnus Olsson påpekar att utnyttjandet av Visbys parkeringar undersöktes i somras.

– Visby Centrum har begärt att inga beslut om avgifter tas innan beläggningen kartlagts. Studien är inte redovisad ännu, påpekar han.

Det är inte bara slopade gratistimmar som ska öka intäkterna. Bland förslagen finns även att höja avgiften för nyttoparkering, det vill säga den avgift som hantverkare och andra företagare betalar. Avgiften är knappt 3 200 kronor för ett tillstånd som gäller i tre år. En höjning kan ge 100 000 kronor.

Dessutom föreslås att boendeparkeringen höjs från 2 500 till 3 500 kronor, vilket väntas ge 150 000 kronor extra.

– Både boendeparkeringen och nyttoparkeringen ska bära sina kostnader, säger Patric Ramberg.

Teknikförvaltningen föreslår även att avgifterna för parkeringsanmärkningar höjs, från 400 till 500 kronor, 600 till 700 kronor, 1 000 till 1 200 kronor. Det ger 600 000 kronor i ökade intäkter.

Samtliga parkeringsförslag finns samlade under rubriken besparingar 2019 i ett ärende som tekniska nämnden tar upp vid sitt sammanträde i morgon. Det blir den avgående nämnden, som är kvar till årsskiftet, som ska fatta beslut om nästa års besparingar.

Parkeringsavgifter

Zon A (Visby innerstad): 10 kr/tim vår, höst och vinter. Sommartid 20 kr/tim.

Zon B (Inre hamnen): 8 kr/tim vår, höst och vinter. Sommartid 15 kr/tim.

Zon C (Östercentrum, yttre hamnen): 5 kr/tim vår, höst och vinter. Sommartid 10 kr/tim.

Zon D (Vid hamnterminalen): 10 kr/tim, eller 50 kr/dygn, året runt.

Zon E (Vid lasarettet): 5 kr/tim vår, höst och vinter. Sommartid 10 kr/tim.

Fakta: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!