Gotland har störst andel egenföretagare i hela landet. Det visar en rapport som fackförbundet Unionen tagit fram med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån. Av de som förvärvsarbetar på Gotland är 16,1 procent egenföretagare, vilket är klart mer än tvåan Jämtland där 13,7 procent är egenföretagare. Juliana Falke är vd på Almi Gotland, och hon tror att det finns många orsaker bakom att så många gotlänningar är driver eget.
– Dels är det urbaniseringens kraft och dels är det digitaliseringens kraft. De här två drivkrafterna gör att det inte är lika självklart att vara anställd, säger hon.
Hon tror också att det faktum att Gotland är en ö kan påverka.
– Vi har en historia av att klara oss själva i och med ö-läget.
Jämfört med andra län har Gotland en liten andel industrijobb. Dessutom är Gotland starkt präglat av att det kommer så många besökare under sommaren. Dessa två faktorer kan enligt rapporten bidra till att andelen egenföretagare är så stor. Tvåan Jämtland har liknande förutsättningar, men skillnaden att turistsäsongen där kommer under vinterhalvåret. Just sommarsäsongen är lite extra känslig.
– Sommarsäsongen är väldigt beroende av vädrets makter, säger Juliana Falke.
Men turistsäsongen kan också locka till att starta eget, och en del egenföretagare kan försörja sig helt på turisterna.
– Vissa kan dra in tillräckligt under sommaren, säger hon.
En annan undersökning, som Unionen gjorde 2013, visade att en del väljer att starta eget i brist på alternativ. I enkätundersökningen, där egenföretagare som är medlemmar i Unionen deltog, uppgav 12,1 procent av de tillfrågade att de valt att starta eget för att de inte hittat något annat jobb. Juliana Falke tror att gruppen som gör det ofrivilligt är liten.
– Det är klart att det finns de som inte hittar något på arbetsmarknaden, men det är inte den stora gruppen.
För att klara sig som egenföretagare har Juliana Falke några tips. Det viktigaste är att vara förberedd.
– Man behöver göra en affärsplan. Man måste göra en prognos och en analys av hur det ser ut.
För att klara sig genom hela året gäller det att inte göra några glädjekalkyler och att vara förberedd på vad som kommer efter säsongens slut. Något som gotländska företagare är bra på enligt Juliana Falke.
– Det handlar om att planera så att inget kommer som en överraskning.