– Det är för sent, de kommer ha bombat sönder hela Gaza då, säger Rabah Abu Hamdeh och syftar på att en intervju inte kan vänta till nästa vecka. Under två veckors tid har nyheterna varit igång nästan dygnet runt hemma hos honom och hans fru Samira Abu Hamdeh. Al Jeezera eller MBC är det främst som gäller för att få grepp om situationen i Israel och Palestina.
– Klockan fem går jag upp på morgonen och knäpper på tv:n direkt, säger Samira.
– Och jag gick och lade mig 01, tillägger Rabah.
De har bott i Sverige och på Gotland i flera decennier, men föddes båda i Palestina. Samira Abu Hamdeh föddes i ett flyktingläger i staden Nablus på Västbanken. Rabah kommer från staden Jaffa, i nuvarande Israel. Stora delar av släkten bor kvar Palestina, och Samira har hela sin mors släkt, med hennes syster inkluderad, på Gazaremsan.
– Min mor är 91 år och är väldigt rädd. Det är en ren massaker där. Jag har inte fått tag på min syster. Det är väldigt svårt eftersom det inte finns el eller nät där nu, säger hon.
Systern bor i området Rimal som under förra veckan bombades kraftigt av israeliska robotar, vilket flera olika medier har rapporterat om.
– Jag såg också på tv hur huset som min kusin, och hela hennes familj bor i, hade rasat, säger Samira Abu Hamdeh och blir påtagligt mer upprörd.
Det nu pågående kriget i Israel och Palestina har följts av en komplicerad och tudelad nyhetsrapportering. Lika tudelat har stödet från de olika statscheferna varit. Kriget började, enligt flera olika nyhetsmedier, med att den terroriststämplade organisationen Hamas överraskade Israel den 7 oktober med en luftangrepp mot Israeliska städer. Kort därefter larmar Israels försvarsstyrkor att barriärer som omgärdar Gaza har forcerats av beväpnade män.
Samtidigt som Israel strider mot Hamas på Israelisk mark så inleds robotangrepp mot Gazaremsan, som Hamas kontrollerar men som också befolkas av civila palestinier. Israel meddelar också en total blockad av Gazaremsan. Det innebär att vatten och andra förnödenheter inte kunnat nå befolkningen. Elförsörjning uppges också ha strypts.
Den 20 oktober uppgav palestinska hälsodepartementet att 4 100 människor dödats av bombningarna mot Gaza och över 12 000 skadats. I Israel uppgår siffran till 1 400 döda och 4 800 skadade, enligt det israeliska hälsodepartementet.
Initialt gav bland annat Joe Biden Israel sitt fulla stöd att försvara sig själva, liksom många andra delar av västvärlden. Nu väcks dock allt fler kritiska röster. Exempelvis har flertalet svenska kändisar delat #vikräver i sociala medier med krav om att våldet från båda sidor upphör, skydd för civilbefolkning och att blockaden mot Gaza stoppas.
– De rösterna hörs så mycket. Det sådana personer säger betyder mer än om en arabisk president hade sagt det. När kändisar säger något så lyssnar människor, säger familjevännen Mohammad Alabbasi.
Han kommer ursprungligen från Jerusalem och har kvar familj där. Hittills har Jerusalem varit fredat i kriget. Mohammad menar dock att det inte gör honom tryggare och i den pågående konflikten miste hans kusin livet i staden.
– Han sköt fyrverkerier på gatan och sköts till döds. Ambulansen blockerades så de kunde inte nå honom heller, säger han och visar upp en bild på kusinen i sin telefon.
Vill er släkt ta sig ifrån Palestina nu?
– Alla vill stanna kvar. De säger att de lika gärna kan dö där, säger Rabah.
Han skakar på huvudet och tillägger:
– Ingen mera flykt.