Hannes mötte vaccinmotståndarna utanför Wisbygymnasiet

"Förgifta inte barnen också!" Så stod det i flygbladen som vaccinmotståndare delade ut till elever vid matsalen. "Det var tre stycken lite äldre kvinnor", berättar Hannes Hoffman som går i första ring.

Hannes Hoffman gav trion svar på tal.

Hannes Hoffman gav trion svar på tal.

Foto: Christian Körner

Pandemi2021-09-02 20:43

Det var i måndags som trion försökte få elever att stå över sprutorna mot covid-19.

– De stod och väntade på att det skulle komma elever och när jag och några kompisar skulle gå fram till våra moppar började de ställa massa frågor, säger Hannes Hoffman.

Kvinnorna undrade om pojkarna tagit vaccinet, om det skulle tas i skolan, eller om de känt sig sjuka.

– Jag antog att de var från regionen och skulle informera om att man kunde gå att ta andra sprutan här.

Men en av kvinnorna sa att det fanns risker och budskapet som följde var något helt annat. I flygbladen vaccinmotståndarna hade med sig kunde de bland annat läsa att vaccineringarna är ett medicinskt experiment och att de leder till förändringar av DNA. Och när man väl fått en injektion finns ingen återvändo.

Hannes Hoffman fann sig dock snabbt och började bomba de påstridiga vaccinmotståndarna med motfrågor. När han sa att han skulle läsa hela flygbladet hemma lämnade de honom ifred.

– Men de verkade plocka upp varje elev som gick där. Så fort jag hade gått gick de fram till nästa person som kom gåendes.

Vad tycker du om att de kom hit till plugget?

– Jag började fundera på om de verkligen fick vara här. Det är ju ändå privat område. Jag tycker att det är väldigt dumt, det är väl smartare att de går ut till föräldrarna istället för att manipulera barnen, säger Hannes.

Enligt Wisbygymnasiets rektor, Peter Lerman är det inte tillåtet för utomstående att vistas på området utan skolledningens tillstånd. Och något sådant hade vaccinmotståndarna varken sökt eller fått. Skolledningen informerade därför utbildningsförvaltningen om händelsen.

– Vi har gjort en säkerhetskontroll och även haft dialog med polisen. Men yttrandefriheten är stark i Sverige och vaccinmotståndarna begick inget brott. Så trots att vissa elever tyckte att det var obehagligt är ärendet nedlagt, säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Men Hannes Hoffman tog kvinnornas aktion med ro.

– De både sa och påstod massa skumma saker i flygbladet. Jag skrattade faktiskt hela vägen hem. Majoriteten har nog förnuft nog att förstå att de pratade strunt. Så jag tror inte att det är någon större fara. Alla mina kompisar är dessutom redan vaccinerade. Det är inte mycket de kan göra liksom.

Vaccinmotståndarnas flygblad.
Vaccinmotståndarnas flygblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!