Stridsgruppen övar med kommande luftvärn

I våras beslutades att Gotlands fasta förband, 18:e stridsgruppen, ska utökas med förmåga att använda luftvärnskanonvagn (LVKV). Under torsdagen inleddes den första delen av den utbyggnaden.

Foto: Jonas Bäckström

Pang i bygget2017-09-08 06:30

Gotlands fasta förband 18:e stridsgruppen är under uppbyggnad. I slutet av 2018 beräknas hela förbandet, cirka 140 personer, vara på plats. Ett led i uppbyggnaden är att tillgodose det gotländska behovet av luftvärn.

Så kommer ske med åtta stycken LVKV 90, vilket motsvarar två plutoner.

– LVKV 90 är för Gotland ett nytt system, det fanns inte i den tidigare organisationen på gamla P18, säger Stefan Pettersson som är chef för den 18:e stridsgruppen.

Rekrytering och utbildning kommer ske i faser.

– Nästa sommar kommer vi inleda grundutbildningen av den första plutonen.

Utbildningen kommer ske vid Skaraborgs regemente P4 i Skövde.

Under torsdagsförmiddagen genomfördes en luftmålsskjutning vid Tofta skjutfält med soldater från just P4.

– Det gör vi för att visa att vi redan nu kan tillföra en luftvärnsförmåga till stridsgruppen. Det ger dessutom soldaterna en möjlighet att lära känna Gotland och hitta på ön. Det här är ett exempel på tillförd förmåga som försvaret kan hantera, säger Stefan Pettersson.

Torsdagens övning genomfördes traditionellt med målflyg med tillhörande målkorv.

LVKV 90 är i grund och botten ett stridsfordon 90 med ett större torn som innehåller radarelektronik. Radarn har 15 kilometers kapacitet.

Besättningen i en LVKV består av sju personer.

Eldgivningshastigheten är fyra skott i sekunden och ammunitionen består av antingen kulspränggranater eller pilprojektil. Ammunitionen som avfyras är programmerbar, skjutmönster och avfyrningsläge varierar beroende på mål.

Vad betyder tillgången av luftvärn för Gotland?

– Det är ett bra komplement, ett system som ökar våra möjligheter att verka och lösa uppgifter. Luftvärnsförmågan är optimerad för helikoptrar och är viktig som understöd för framryck på marken, säger Stefan Pettersson.

Två av soldaterna som deltog i torsdagens övning är stridsledaren Sebastian samt Wiktor, som för dagen agerade ytterkontrollant.

– Det var kul, det är skönt att vara ute och öva. Man känner en tillfredsställelse när granaterna går i väg och alla i vagnen har skött sitt, säger Sebastian.

Sebastian betecknar torsdagsövningens svårighetsgrad som låg till medelsvår.

– Skyttarna är nyanställda och gav dem en bra möjlighet att komma in i det.

Av den fladdrande och söndertrasade målkorven att döma efter avslutad övning så sköttes skyttet väl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!