Kaos vid lasarettet trots egna p-platser

Kollegorna på Visby lasarett står varje dag under Medeltidsveckan vid parkeringen, för att mota bort bilister utan tillstånd och hjälpa lasarettspersonal att få en p-plats.

Perspektiv. En bättre lösning behövs året om, tycker Lena Edwall och Micaela Wäss.

Perspektiv. En bättre lösning behövs året om, tycker Lena Edwall och Micaela Wäss.

Foto: Lina Breisch

Parkeringskaos (GA)2017-08-11 05:30

Linda Eklund, verksamhetsutvecklare vid Visby lasarett, står med sina kollegor vid infarten till personalparkeringen för att lotsa lasarettsanställda till en ledig p-plats – eller be dem köra vidare direkt och leta på andra ställen i området.

– Egentligen hade jag administrativa uppgifter att göra den här veckan, men det här är mer angeläget. När vi såg vilket kaos det är och hur personalen drabbas, ville vi hjälpa till, säger hon.

Därför har de, iförda lysande västar, tagit plats på parkeringen i tre – fyra timmar varje dag.

– Det är strax innan klockan 13 som vår kvällspersonal kommer, men då är det redan fullt här. Medarbetare kan bli sena till jobbet med det här problemet.

De vinkar in en sjukhusanställd och berättar att det just nu inte finns en enda ledig bilplats. Vana vid parkeringskaoset, är många kollegor vid parkeringen en timme innan dagens arbetspass börjar för att vänta in en p-plats, uppger Linda Eklund.

För att stå på personalparkeringen krävs ett arbetsgivarintyg i framrutan.

– Många utan tillstånd parkerar här ändå för att de inte har uppmärksammat skylten, som bara finns vid en infart. Till nästa år önskar vi en bättre skyltning.

Även på den ordinarie parkeringen är det svårt att få en p-plats.

– Det drabbar också patienter och anhöriga. Det känns fel att turister parkerar här medan patienter som har svårt att gå eller har andra besvär, inte kan parkera vid lasarettet, säger Linda Eklund.

Och sjukhuspersonalen kan berätta om en ohållbar situation, trots den nytillkomna personalparkeringen.

– Jag kör till jobbet, så det gäller att vara på plats innan klockan åtta för att få en p-plats. Jag träffar också patienter som kommer för sent till sin läkartid för att de inte hittar parkering, säger Micaela Wäss, läkare vid Kvinnokliniken.

Hon och hennes kollegor upplever att parkeringsbristen inte är isolerad till sommarsäsongen.

– Det är svårt året om, särskilt för personal som bor på landet och är beroende av bilen, säger Lena Edwall, läkare vid samma klinik.

Tommy Gardell (S), ordförande för Tekniska nämnden, har inte fått några negativa signaler om personalparkeringen, uppger han.

– Men Medeltidsveckan brukar vara värst, så vi avvaktar innan vi gör en utvärdering av sommaren. Min oro har varit att parkeringsplatserna för besökare till lasarettet inte räcker till, men det verkar som att det har räckt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!