Få öppnar det orange kuvertet

Snart trillar det orange kuvertet ned i brevlådan, men var femte svensk kommer inte att öppna det. ”Vi ser att många är oroade över sin pension”, säger socialförsäkrings­minister Annika Strandhäll (S) till GA.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill uppmana medborgare att tidigare börja fundera på sin ­pension.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill uppmana medborgare att tidigare börja fundera på sin ­pension.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Pension (GA)2017-02-28 05:00

Utskicken av de orange kuverten sker i år från mitten av februari till mitten av mars. Det rör sig totalt om närmare 5,7 miljoner brev. Till Gotland beräknas breven anlända mellan den 13 och 17 mars. Enligt en Sifo-undersökning från förra året är var femte svensk så ointresserad av innehållet att brevet hamnar direkt i soporna. Regeringen, med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen, är medveten om att långt ifrån alla öppnar kuvertet och tar till sig av innehållet, och vill se en ändring.

– För unga känns det förmodligen som att ­pensionen ligger långt bort i tiden och att det går att lösa senare, och flertalet reflekterar på liknande sätt. Vi politiker och myndigheter har ett stort ansvar att få fler medborgare att tänka på pensionen, ­säger Annika Strandhäll.

Regeringen har ett uppdrag att sprida information till allmänheten om pensionssparande, och särskilt när det kommer till jämställda pensioner, berättar Annika Strandhäll.

– Det är ofta kvinnan som går ner i arbetstid efter att de fått barn. Kvinnan tar ut 90 procent av föräldradagarna under barnets första två år.

– Det här får betydande konsekvenser för pensionen, vilket avspeglas i att kvinnor får 30 procent lägre pension än män. Det är viktigt att vara medveten om och att ta reda på vad man kan göra för att kompensera.

Tjänstepensionen står för ungefär 25 procent av den slutliga pensionen, berättar ­Annika Strandhäll. Det är därför viktigt att ta reda på om ens arbetsplats betalar in den.

– Om en arbetsplats inte följer kollektivavtal finns det en risk att de inte ­betalar tjänstepension. Jobbar du då tio år utan, är det ganska stora summor som gås miste om.

Det orange kuvertet från Pensions­myndigheten skickas till alla som är födda 1938 eller senare och innehåller ett årsbesked och en prognos för den allmänna pensionen. För att få en helhetsbild över den eventuella tjänstepensionen och det privata sparandet måste man göra en pensionsprognos.

– Om det finns några fråge­tecken rekommenderar jag verkligen att kontakta Pensionsmyndigheten. Då får du hjälp med hur du ska tänka, för att det ska bli så bra som möjligt.

Hur är förtroendet för pensionssystemet?

– Vi ser att många, såväl unga som äldre, är oroade över sin pension. Därför är det viktigt att vi har ett pensionssystem som är tryggt och som inte är känsligt för politiska svängningar, säger Annika Strandhäll.

Öppnar du ditt orange kuvert?

– Ja det gör jag, numer, ska tilläggas. När jag var yngre gjorde jag inte det.

Former av pensionssparande

Allmän pension: En ­statlig pension som alla som bott _eller arbetat i ­Sverige får. Den grundas på alla ­inkomster du betalar skatt för.

Tjänstepension: De flesta som arbetar i Sverige får tjänstepension. Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige. Vilket du tillhör ­beror på var du arbetar och om din arbetsgivare har kollektiv­avtal.

Privat sparande: Två exempel på långsiktigt pensionssparande är att sätta undan pengar i ett investerings­sparkonto eller spara pengar i en kapitalförsäkring.

Källa: Pensionsmyndigheten.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!