Vi lever allt längre och det gör att Pensionsmyndigheten vill att svenskarna ska jobba längre. För dem som är i 50-årsåldern höjs den allmänna pensionsåldern till 68 år, de som är kring 30 år ska räkna med att arbeta till 70-årsåldern.
Det här speglar inte alls vad de som jobbar vill, det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.
– Pensionssystemet är i grunden robust och stabilt, men svagheten är att pensionerna blir lägre i takt med att vi lever längre. Det är därför inte konstigt att Pensionsmyndigheten föreslår högre pensionsålder, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.
Stora pensionsavgångar väntar inom flera sektorer i samhället. Inom Försvarsmakten på Gotland väntas var fjärde officer gå i pension före 2025.
– P18 är det senast uppsatta förbandet och har den äldsta åldersstrukturen. Många är återrekryterade och det gör att hälften av officerarna kommer att gå i pension under perioden, säger Karl-Johan Boberg, vice ordförande i Officersförbundet.
Jobbet som truppförande officer på ett förband kan vara fysiskt krävande och pensionsåldern är satt till 61 år. Den som jobbar längre än så riskerar dessutom att bli av med sin tjänstepension.
– I dag kan man skriva på för två år till efter pensionsdagen, då görs en extra pensionsinsättning. Men Försvarsmakten borde göra mer, som samhälle behöver vi lösningar på den här typen av frågor, säger Karl-Johan Boberg.
Som 51-åring tillhör han också den grupp där Sifos undersökning säger att bara en av tio kan tänka sig att jobba till 68.
– Jag planerar inte att jobba efter 61-årsdagen. Då ska jag och frugan ut och resa, det är det stora intresset. Och så blir det nog lite politik på lokalnivå, säger Karl-Johan Boberg, som också ingår i Centerpartiets fullmäktigegrupp.