Dagpersonal tvingas till nattskift på psykiatrin

Skötarna på psykiatriska kliniken tvingas in på ett schema där alla måste jobba både dag- och nattpass. Kommunals ordförande tycker att agerandet rimmar illa med regionens ambition att vara en "attraktiv arbetsgivare".

Psykiatriska kliniken inför blandade dag- och nattpass mot personalens vilja.

Psykiatriska kliniken inför blandade dag- och nattpass mot personalens vilja.

Foto: Dennis Pettersson

Personal måste sluta (GA)2019-03-01 11:12

Förhandlingarna mellan Region Gotland och fackförbundet Kommunal slutade i oenighet. Från den 18 mars ska alla skötare på psykiatriska kliniken arbeta treskift med arbetspass både dag, kväll och natt. Bara den som kan påvisa medicinska skäl kommer att undantas från det nya schemat.

På den psykiatriska kliniken har man tidigare haft rena dag- och nattjänster och motståndet mot nyordningen är stort. Kommunal har i förhandlingarna därför försökt att få arbetsgivaren att dra tillbaka sitt förslag.

– En stor majoritet är emot det nya rotationsschemat, berättar Pia Malmros som är ordförande för Kommunal, som har ett 20-tal medlemmar på kliniken.

Marie Härlin, verksamhetschef för psykiatrin, förstår motståndet till det nya schemat:

– Det här blir en drastisk förändring för den enskilde som en gång har sökt och fått en dag- eller nattjänst. Många har jobbat i jättemånga år och jag förstår att man blir arg, men vi gör bedömningen att vi måste genomföra det här, säger hon.

Syftet med förändringen är att man vill säkerställa patientsäkerheten på psykiatrin och personalens kompetensutveckling:

– Om man bara jobbar natt får man inte arbeta så mycket med rent behandlingsarbete och nya behandlingsmetoder, och arbetsgivaren har svårt att få ut en jämn kompetens över dygnet, säger Marie Härlin.

Finns det risk att ni förlorar personal?

– Ja, det finns risk att vi tappar erfaren personal. Det har vi vägt in, men patientsäkerheten är viktig och går först.

Enligt Pia Malmros är detta redan ett faktum. För flera anställda är det praktiskt omöjligt att jobba natt.

– Arbetsgivaren kör över personalen och personalen är orolig och frustrerad. Säger de nej till att jobba natt utan att ha medicinska skäl så är det uppsägning som gäller.

– Är det så här regionen vill behandla sina medarbetare? Har man verkligen råd med det? Vissa chefer i regionen säger att det inte är svårt att rekrytera personal, men det finns stora rekryteringsbehov inom välfärdsyrkena, säger Pia Malmros och fortsätter:

– Kompetenssäkra kan man göra på något annat sätt. Vi anser att man borde jobba mer med ledarskap och rutiner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om