Sol, bad och semester. Nja, inte för alla. Många utnyttjar sommaren till att jobba och tjäna en extra slant. För den som söker jobb på Gotland råder ingen brist på plats. Mellan första december och sista april lades det ut 2 200 jobb för årets sommarsäsong. En siffra som har mer än tredubblats på bara några år.
– Förra året kom det 2 400 platser för samma period. Året innan var det 1 400 och året innan det var den siffran 700. Detta är starka siffror som inte ser ut att minska, säger Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Av de 2 200 sommarjobben är 720 fortfarande lediga.
Ett område där det är särskilt svårt att rekrytera sommarvikarier är vård och omsorg. Magnus Björk, enhetschef på socialförvaltningen på Region Gotlands resursteam, menar att man använder alla knep man kan för att locka folk till tjänsterna.
– Av 447 sommartjänster är 98 fortfarande lediga. Bristen inom vård- och omsorgsyrkena är stor i hela landet, så också på Gotland. Det är en jättestor fråga, säger Magnus Björk.
– Vi föröker behålla och vidareutbilda så många som möjligt. Det är svårt att rekrytera ny personal och det är hög personalomsättning.
Förra året satsade socialförvaltningen stort på att fylla sommarvikariaten. Bland annat erbjöd man gratis boende och resa för fastlänningar som kom till ön för arbete. För den som hittade eget boende subventionerade förvaltningen med upp till 300 kronor per dygn. Men satsningen misslyckades. Endast sju personer nappade på boendeerbjudandet. Ytterligare elva fick sina boenden subventionerade. Alltså endast 18 av drygt 400 vikarier. Det var betydligt färre än socialförvaltningen hade hoppats på.
– Erbjudandet blev inte så populärt. Många som kommer hit för att jobba har redan kontakter att bo hos, säger Magnus Björk.
Kommer erbjudandet kvarstå även i år?
– Nej, vi kommer inte erbjuda boendet längre. Vi har inte lokalerna tillgängliga som vi hade i fjol. Däremot erbjuder vi fortfarande subventionerna och betald resa.
Hur ska socialförvaltningen göra för att fylla platserna i framtiden?
– Vi gör allt vi kan. Vi är ute och pratar på Arbetsförmedlingen, lägger ut på Facebook, Kompetenscentrum, allt. Vi försöker se till att de som redan jobbar hos oss stannar kvar, att de trivs, och att nyrekryterade får en bra introduktion, säger Magnus Björk.
– För att söka jobb hos oss behöver man vara 18 år. Men går man vårdutbildningen är det 17 år som gäller.