Det handlar om begreppet räddningspersonal i beredskap, det vill säga personer som på sin fritid är beredda att rycka in vid larm och göra en insats vid bränder och olyckor. I vardagslag kallas de här personerna ofta för ”deltidsbrandmän”.
För Gotland skulle det vara ett välkommet tillskott med fler av det slaget som är beredda att rycka in vid behov, säger Dick Svennefelt, räddningschef på Gotland.
– Särskilt i Klintehamn där läget är mest akut för tillfället. Just nu saknar vi fem personer där som kan jobba för oss som räddningspersonal i beredskap.
Totalt finns det tio räddningsstationer på Gotland med 36 heltidsanställda plus ett 150-tal ur kategorin räddningspersonal i beredskap tillsammans med brandvärnet.
Att använda deltidsarbetande soldater i beredskap hos brandförsvaret är ingen dum tanke, tycker Dick Svennefelt.
– Det är en jättebra idé, men samtidigt kan det vara svårt att få det att fungera. Det bygger på att en person i rätt ålder, 25 till 35 år gammal, har ett ordinärt jobb på orten.
Närheten till brandstationen är viktig. Räddningstjänstpersonal i beredskap har mellan fem och tio minuter på sig att infinna sig på plats, byta om och vara redo för avfärd.
– Det ställer höga krav och därför är det förstås viktigt att de personer som ska jobba med det här också vistas på den ort som räddningstjänsten finns, men hur lätt är det att hitta ett jobb för en ung person i Klintehamn?
Stefan Pettersson, chef för stridsgrupp Gotland:
– Jag vet att diskussioner har förts, men i nuläget är jag inte insatt i vad det här kan innebära för Försvaret på Gotland. Jag väljer därför att avvakta med ett uttalande tills jag har satt mig in i vad som gäller.
Det är inte bara på Gotland som det är svårt att rekrytera deltidspersonal till räddningstjänsten, samma problem finns över hela landet. Det är för att stödja brandförsvaret och underlätta rekrytering av soldater som ett samarbete har inletts mellan Försvaret och Brandskyddsföreningen, en ideell organisation som arbetar för ett brandsäkrare Sverige.
– Vi är mycket nöjda med det samarbete som vi har byggt upp med Försvarsmakten. Att underlätta för räddningstjänsten att rekrytera medarbetare är en viktig del i vårt arbete för att öka säkerheten i samhället, inte minst som de kommunala räddningstjänsterna är medlemmar i Brandskyddsföreningen, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare i Brandskyddsföreningen, till föreningens tidning Brandsäkert.