Tekniska förvaltningen står inför en personalkris de närmsta åren. Av de cirka 300 medarbetare som jobbar inom förvaltningen i dag kommer ett femtiotal personer att nå pensionsålder och antas sluta innan 2023 – och 10 av dem sitter i någon slags ledningsposition. För att detta inte ska påverka förvaltningens arbete har en plan antagits för att säkra kompetensförsörjningen de närmaste fem åren.
– Vi har antagit en plan som ska ligga till grund för arbetet med att säkra kompetensen. Vi har en hel del medarbetare som ska gå i pension, och det är en betydande andel, säger tekniska direktören Patric Ramberg.
– Det här är inget som vi är ensamma om, alla nämnder upplever samma problematik, säger Per Edman (V), vice ordförande i tekniska nämnden.
Bland annat är det ingenjörer och projektledare som ingår i bristyrkena. Och förutom att många kommer upp i pensionsålder upplever man enligt honom en hård konkurrens om de yngre förmågorna.
– Vi ser en ökad konkurrens om resurser och det är högt tryck i näringslivet. Det gäller för oss att möta det trycket med olika medel. Det gäller allt ifrån en effektivare rekryteringsprocess till samarbeten med skolor och internutbildningar, säger Patric Ramberg.
För att locka arbetskraft till regionen sätts en rad åtgärder under de kommande åren: bland annat planerar man anställa 1-2 ungdomar per år genom Tekniksprånget, ta emot fler praktikanter, erbjuda internutbildningar och högre lön inom de befattningar där det råder störst personalbrist.
– Det är ett beslut i politiken där man har tagit ett ställningstagande i att man vill satsa på att säkra resurser på det här sättet.