Pigga idéer behöver finansiell uppbackning

Den som vill investera i lokala idéer har goda möjligheter. Flera gotländska småföretag söker kapital.

13 februari 2020 13:57

Efter en lång byråkratisk process börjar Gotlands Lokalfinansiering komma igång. Bolaget, som Produkt Gotland och en rad utvecklingsbolag står bakom, är en mötesplats för företagare och investerare.

Fem företag söker redan pengar via Lokalfinansiering. Ett av dem är Stafva Mejeri, som fått ihop 500 000 av de 900 000 kronor som behövs för en satsning i Stockholm.

Vid en frukostträff i går presenterade tre andra företag sina idéer – och behov av investeringar. Ett av dem är Wavy AB, som startade 2014 med målet att digitalisera bokningar för frisörsalonger. Nu använder en femtedel av öns salonger bolagets system. Om man lyckas digitalisera lika stor andel av Europas salonger handlar det om en marknad värd en miljard kronor. Till den expansionen behövs kapital, och Wavy söker en miljon kronor.

 

Som namnet antyder började Överstekvarn Chili AB med chili 2015. Bolaget växte när man övertog Gute Delis och Gudinges produkter, och ännu mer när salmbärssylt kom in i sortimentet.

– Vi tog emot ett ton bär första året. I fjol var vi uppe i sex ton, berättar Anna Mathers.

Nu är omsättningen drygt fyra miljoner kronor, och Överstekvarn behöver pengar för att kunna växa ännu mer.

 

Även Solutsikt AB söker pengar via Lokalfinansiering. En miljon behövs för att marknadsföra den höjbara plattformen, som gör det möjligt att lättare nå både sol och havsutsikt.

– Vi har äntligen fått plattformen typgodkänd. Marknadsföringen går långsammare om vi inte får hjälp med kapital, säger Gregor Aminoff.

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino