Regionen har sedan 1 september gått in i ett pilotprojekt för exploateringsfrågor. Frågorna kan bland annat röra utvecklingen av hamnen eller nya bostadsområden.
Åtta tjänstemän från regionstyrelseförvaltningen, teknikförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen kommer tillsammans diskutera olika exploateringsfrågor som sedan går vidare till en styrgrupp bestående av de tre förvaltningarnas chefer.
När tjänstemännen är klara med frågan går den vidare till ett politiskt utskott för exploateringar. I utskottet sitter samma politkern som i regionstyrelsens arbetsutskott plus Tommy Gardell (S), ordförande för tekniska nämnden, och Karl-Allan Nordblom (MP), ordförande för byggnadsnämnden.
– Det här ska ge mer effektiva processer och att vi snabbare ska kunna ta hand om inkomna förslag och idéer, säger Anders Lindholm, exploateringsstrateg vid Region Gotland.
Har det nya arbetssättet kommit till efter kritik från näringslivet angående exploateringar?
– Det är både och. Kritiken fanns med i bilden när det här arbetssättet kom till. Det handlar om att vi ska kunna göra mer, vara mer proaktiva och utveckla saker själva, säger Anders Lindholm och fortsätter:
– Vi vill inte att projekt ska hämna i långbänk. Det ska bli ett nej eller ja ganska fort, så att det inte dröjer flera år, säger Anders Lindholm.
De egna projekt som exempelvis kan diskuteras i gruppen är utvecklingen av Visborg och vad som ska hända i inre hamnen.
– Där kommer vi att diskutera hur vi ska ta oss framåt i de olika projekten. Hamnområdet ska vi diskutera i gruppen och sedan få beslut i regionstyrelsen om hur vi ska gå vidare. Vi får se om det finns ekonomi och tillträckligt med resurser för att kunna arbeta med frågan, säger Anders Lindholm.
Pilotprojektet kommer att utvärderas den 1 december och därefter återstår det att se hur Region Gotland kommer att arbeta vidare med exploateringar.
– Vi får då se om vi kommer att skruva på något sätt eller om vi kommer att arbeta vidare på samma sätt. Vi hoppas att det här ska bli en bra utveckling och att projekten får en bred förankring i förvaltningarna. Nu är alla med på tåget från start och det blir ingen diskussion i de olika konstellationerna, säger Anders Lindholm.