Så laddar de inför den stora pizzadagen

Öns pizzabagare laddar just nu för fullt inför årets stora pizzadag. "700 degbollar ska finnas och vi behöver ost till förbannelse".

Hassan Ghassani driver Gute pizzeria sedan tre år tillbaka.

Hassan Ghassani driver Gute pizzeria sedan tre år tillbaka.

Foto: Malin Stenström

Pizzafest2017-12-31 16:00

– Jag har handlat mycket, och vi förbereder hela dagen med att göra deg och sås, säger Hassan Ghassani som tillsammans med Zahra Dehaini driver Gute pizzeria på Follingboväg i Visby.

Förrådet är fullpackat med mjöl, ost och andra varor inför ruschen som väntas på nyårsdagen. En vanlig helgdag säljer de runt 200 pizzor – på nyårsdagen räknar Hassan Ghassani med att det går åt mer än det dubbla.

– 500 pizzor säljer vi då. Det är både kul och jobbigt, säger han.

Även personalstyrkan kommer att utökas.

– Vi blir fyra fler än vanligt, en kommer att stå vid kassan hela tiden och en person kommer bara att svara i telefon, säger han.

Hassan Ghassani har jobbat som pizzabagare i 30 år och nyårsdagen är alltid hektisk.

– Pizza har alltid varit lika populärt på den stora pizzadagen, säger han.

Inne på restaurangen Lilla Elefanten står Olga Vdovenko och viker pizzakartonger. Även övriga personalen förbereder inför nyårsdagen.

– Degbollarna ska rullas. 700 degbollar ska finnas och vi behöver ost till förbannelse, säger Love Klintberg som driver restaurangen.

Dessutom ska det hackas grönsaker och göras sex stycken 15-litershinkar med tomatsås.

– Det är samma sak varje år, man får vara beredd på stora beställningar och hålla personalen pigg, säger Love Klintberg.

Som pizzabagare gäller det nämligen att vara just pigg på nyårsdagen.

– Personalen får inte utegångsförbud på nyårsafton men att vara trött och bakis dagen efter är inget jag rekommenderar. För oss är nyårsdagen en jättebra start på året, säger han.

Populäraste pizzan i Visby

Onlinepizza har sammanställt vilka pizzor som är Visbybornas favoriter.

Egenomodifierad: 53,19 procent

Vesuvio: 4,70

Hawaii: 3,88

Kebabpizza: 3,85

Capricciosa: 3,24

Calzone: 2,66

Margherita: 1,27%

Husets special: 1,14

Quattro stagioni: 0,93

Bussola: 0,86

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om