Just nu laddar Gotlands pizzabagare för fulla muggar inför årets allra största pizzadag, nämligen nyårsdagen. Och det är mycket som ska hinnas med. Deg ska fixas, ingredienser köpas och inte minst pizzor bakas.
För Ergin Tuga, ägare av pizzerian Los Panchos i Visby, och hans personal började förberedelserna redan innan den stora dagen. Inför nyårsdagen har 800 pizzor förberetts, en vanlig helg säljs omkring 400.
– Det smäller verkligen. Det är utan tvekan den dag vi säljer mest, säger han.
På Gute pizzeria på Follingboväg i Visby inleder familjen Ghassani förberedelserna under nyårsafton.
– Det är mycket att göra. Vi ska göra all deg och sen måste vi göra rum för alla som ska jobba också. Sammanlagt blir det åtta, i vanliga fall är vi bara fyra, säger Hassan Ghassani som driver pizzerian tillsammans med sin fru Zarah och sonen Moussa.
Även Hassan Ghassani räknar med att sälja runt 800 pizzor.
– Jag har jobbat i 32 år med att göra pizza, och det här är den stora dagen.
Är det någon speciell pizza som brukar gå extra bra på nyårsdagen?
– Kebabpizza är nummer ett. Man vill ha sås och fett.