Pizzeriorna kallar numera nyårsdagen för "pizzadagen". Anledningen är enkel. Ungefär tre gånger så mycket pizza beställs den första januari jämfört med en vanlig söndag. Det är helt enkelt årets största bakisdag. Helagotland.se har varit och tagit temperaturen hos tre gotländska pizzerior inför festen.
– Nyårsdagen är speciell. Förra året var det kö från vår kassa hela vägen ut till vår parkering, berättar Kadir Tuga, pizzabagare på Los Panchos.
På Los Panchos i Visby räknar man med att sälja runt 700 pizzor på den stora dagen, en bra bit över det man säljer en vanlig söndag.
– En vanlig söndag kanske vi säljer 200 pizzor. Nyårsdagen är överlägset årets bästa dag för oss. Vi måste beställa det dubbla av allt och ta in extra personal, det är jobbigt men kul, säger brodern Ergin Tuga som är chef för Los Panchos.
På Sunes Elefant räknar man med att sälja ungefär lika mycket som på Los Panchos. Och där väntar en stor beställning inför pizzafesten.
– Grossisten har ju haft stängt över jul och sedan var det helg. Så det kommer nog en halv lastbil med grejer, säger Osman Abika, chef för Sunes Elefant.
Vilken är den konstigaste beställningen du fått in?
– Jag fick en beställning en gång på en kebabrulle som skulle ha kebab, gyros, kyckling, oxfilé, pommes och allt du kan tänka dig. Jag ringde och sa att det inte går. Det hade behövts en väldigt stor rulle, säger Osman Abika och skrattar.
På Gråbo Kvarterskrog säljer man inte lika mycket som på Los Panchos och Sunes, men det är fortfarande årets bästa dag även för dem.
Vilka är de vanligaste pizzorna folk beställer?
– Kebabpizzan är nummer ett. Sedan är Capricciosa, Vesuvio och Hawaii vanliga, säger pizzabagaren Akin Odabas.