Dagens Nyheter, DN, avslöjade på måndagen att stora mängder insamlad plast bränns på Cementa i Slite istället för att bli till nya plastförpackningar. Insamlingen sköts av Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som i sin tur anlitar företaget Swerec. Swerec har lovat att 80 procent av förpackningarna ska återvinnas till nya förpackningar, men DN:s granskning visar att den faktiska mängden är enbart cirka 35 procent.
Region Gotland har ett avtal med FTI där regionen upplåter mark för att placera insamlingskärl på bland annat återvinningsstationerna.
– Vi har intresse av att så mycket som möjligt återvinns istället för att det hamnar i de vanliga soporna. Det är väldigt olyckligt om företroendet för återvinningen skadas, säger Katarina Nilsson, controller på tekniska förvaltningen.
LÄS MER: Återvunnen plast har eldats upp på Cementa
Att Swerec missköter sitt uppdrag är inget Region Gotland kan påverka, men enligt Katarina Nilsson sker varje år ett samråd där regionen och FTI diskuterar samarbetet kring insamlingen på Gotland.
På Gotland är det Gotland Recycling AB som på uppdrag av FTI ansvarar för insamlingen av förpackningar till återvinning. Hans Gustafsson, ägare och vd för företaget, berättar att cirka 1 230 ton plast samlas in på Gotland varje år.
– Vi gör en grovsortering innan vi skickar plasten vidare. Om någon slängt till exempel en stekpanna bland platsen så tar vi bort den så att den inte förstör några maskiner, innan vi balar plasten som sedan körs till fastlandet.
Hans Gustafsson har hört om plastskandalen och är mycket besviken på Swerec.
– Det känns lite jobbigt att det sitter någon skojare där som inte gör vad de ska. Vi kan inte påverka om det sitter en skurk på andra sidan som förstör kedjan.
I praktiken innebär plastfusket att mycket av den gotländska plasten åker färja två gånger, eftersom den skickas tillbaka till Cementa i Slite.
Totalt samlar gotlänningarna in mellan 10 000 och 12 000 ton förpackningar av plast, papper och metall varje år.
– Jag är fantastiskt nöjd med vad vi gör på Gotland, så visst blir man besviken när det sitter någon därborta som förstör kedjan, säger Hans Gustafsson.
Enligt DN:s granskning har Swerec lovat att återvinna 80 procent av den insamlade plasten, men bara cirka 35 procent återvinns i praktiken.
– Jag försöker ändå se positivt på saken. Swerec tar hand om cirka 40 procent av all insamlad plast i landet. Det är ETT företag som har lurats, men visst blir man besviken, säger Hans Gustafsson.