Flera vakanser i stridsgruppen

Nära en tiondel av Försvarsmaktens lediga jobb för tillfället finns på Gotland. Här saknas bland annat officerare, gruppchefer, sjukvårdare och förare till stridsfordon 90.

Pansarskyttesoldat, eldledningschef, bandvagnsförare, sjukvårdare, mekaniker, stabsassistent, packsoldat och närstridsledare är några av de tjänster på Gotland som Försvarsmakten för närvarande vill ha sökande till.

Pansarskyttesoldat, eldledningschef, bandvagnsförare, sjukvårdare, mekaniker, stabsassistent, packsoldat och närstridsledare är några av de tjänster på Gotland som Försvarsmakten för närvarande vill ha sökande till.

Foto: Malin Stenström

Platser att fyll2019-05-09 12:00

Försvarsmakten genomför under våren en rekryteringskampanj med mottot ”Kom som du är”. Hos Arbetsförmedlingen fanns i början av veckan 222 lediga jobb att söka, varav 21 med Gotland som tjänstgöringsort.

Nästan alla ledig jobb på Gotland är vid 181 pansarskyttekompaniet Roma, som fram till årsskiftet tillhör P 4 Skövde. Närstridsledare, gruppchefer till eldledning och pansarskytte, förare till stridsfordon 90 och sjukvårdare är några av de tjänster som utannonserades i början av april.

– Det brukar se ut så här varje vår. Roma är det största av stridsgruppens fyra kompanier, med över 100 anställda. Så här års uppstår det alltid vakanser. Några ska plugga på högskola, andra ska vidareutbilda sig till officerare och en del byter tjänstgöringsort, berättar ställföreträdande kompanichefen kapten Erik Lindblom.

Trots att omsättningen är hög tror han att de flesta av Försvarsmaktens anställda trivs på Gotland. Och att Gotland etablerat sig som tjänstgöringsort märks av antalet ansökningar.

– Jag har arbetat med rekrytering i fem år. Läget i år ser mycket bra ut. Jag tror att vi kommer att kunna tillsätta merparten av tjänsterna, säger Erik Lindblom.

Bland de sökande finns flera gotlänningar, som har enklare att ta jobb här. För övriga sökande kan bostad bli ett hinder.

– Bostadsmarknaden är som den är på Gotland. Vi kan bara erbjuda tillfälliga lösningar under en kortare period, säger Erik Lindblom.

Vid återetableringen till Gotland återvände flera före detta officerare till Försvarsmakten från civila jobb. Det underlättade rekryteringen, men har inneburit att flera officerare vid P 18:s stab går i pension de närmaste åren. Pensionsåldern för officerare är 61 år (med möjlighet att fortsätta till 67 år).

– Den första pensionsavgången kommer om något år, och inom fyra år har en fjärdedel av stabens 30-tal anställda åldern inne för pension, säger stabschefen Hans Håkansson och tillägger:

– Det är en stor utmaning. Vi samlar ledningsgruppen den här veckan för att diskutera läget.

Antalet lediga platser inom Försvarsmakten stiger sannolikt kraftigt de närmaste åren. Nu i maj lägger försvarsberedningen fram sitt förslag till försvarsbeslut för de kommande åren. Dagens anslag på 54 miljarder kronor om året förväntas höjas med 30 miljarder under fem år.

Pengarna ska bland annat användas till nyanställningar. Försvaret förväntas ha två brigader, men har i dag bara en fungerande brigad. Försvarsberedningens ambition är att Sverige framöver ska ha tre fungerande brigader à 4 500 personer.

18 stridsgruppen

Fram till årsskiftet är stridgruppen en del av P4 i Skövde. Från 1 januari 2020 är den en del av P18, Gotlands regemente.

Stridsgruppen kommer att ha cirka 300 soldater, fördelade på fyra kompanier:

180. stabskompaniet – Havdhems kompani

181. pansarskyttekompaniet – Roma kompani

183. stridsvagnskompaniet – Lärbro kompani

185. trosskompaniet – Garde kompani

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!