Polisen beräknar att det finns mellan 50 000 till 150 000 potentiella gärningsmän i Sverige som har preferenser för sexuella övergrepp på barn på nätet. Oftast är gärningsmannen en man och offret en tjej. Mörkertalet är stort och någon exakt statistik finns inte. Under fredagen var Per-Åke Wecksell, poliskommissarie på nationella operativa avdelningens IT-brottsenhet, barnpornografigruppen, i Visby för att föreläsa om just sexuella övergrepp mot barn på nätet. Han berättar att det är vanligt att gärningsmannen har kontakt med många barn, som de tvingar utföra sexuella handlingar på sig själva i webbkameran.
– Förr var det vanligare att personen tog kontakt på nätet och började smickra och bli kompis med barnet innan personen föreslår en träff. Nu går de direkt på och kartlägger barnet för att sedan snabbt hota barnet om det inte utför sexuella handlingar, berättar han.
Arrangör för seminariet är stiftelsen "Säkra varje unge". Föreläsningen är främst tänkt för personer som arbetar inom skola, socialtjänst, rättsväsendet eller näringslivet. Per-Åke Wecksell säger att det är viktigt för alla som arbetar med barn, eller som förälder eller anhörig, att vara uppmärksam på hur barnet mår och prata om vad som händer på internet.
– Varningssignaler kan vara att barnet verkar deprimerat eller grubblar ovanligt mycket över något. Därför är det väldigt viktigt att man pratar med barnet, säger han.
Viktigt att tänka på är att inte lämna ut privat information eller att skicka bilder och videor till personer man inte träffat. För att underlätta polisens arbete ska den som blivit drabbad anmäla så fort som möjligt, och spara information så som meddelanden och chattar på datorn. Förutom att föräldrar ska prata med sina barn om vad som händer på internet uppmuntrar Per-Åke Wecksell även skolpersonal att vara uppmärksamma.
– Skolan har en viktig roll eftersom alla barn går i skolan och personalen träffar barnen varje dag. Även lärare kan göra en orosanmälan, säger han.
En annan viktig bit är att sprida information.
– Vi måste få ut information om att det här problemet finns. Det är alldeles för många barn som drabbas. Många gånger kanske man bara tänker att våld och misshandel är ett problem och glömmer bort att det även kan handla om sexuella övergrepp, säger han.