År 2016 har Polisen klarat upp 11,9 procent av alla inkomna ärenden, det vill säga att de har lämnat vidare ärendet till åklagaren. Det är färre än år 2014, då siffran 12,4 procent. Mats Holst, chef på Polisens utredningsenhet, tror att minskningen främst beror på två faktorer.
– Vi har under hösten haft ett flertal grova ärenden som krävt resurser. Det har varit människorov, våldtäkter och mordförsöket utanför Norderport, bland annat. Sånt tar mycket resurser, vilket renderar i få uppklarade ärenden. Andra minde ärenden har fått läggas lite åt sidan, förklarar han och fortsätter:
– Sedan har vi inte fullt ut kunnat bemanna efter omorganisationen. Det är först nu som vi kommit i takt och kunnat rekrytera, innan har vi varit lite för få.
Gotland har dock inte påverkats lika mycket av den nationella omorganisationen som riket i stort. Samtidigt som Gotland klarat upp 11,9 procent av alla inkomna ärenden i år, är motsvarande siffra för hela landet 8,9 procent.
– Efter en omorganisation tar det tid att få igång hjulen igen. Men vi har tappat mindre än rikssnittet, säger Mats Holst.
Gotlandspolisen har i år lyckats klara upp 15,5 procent av våldsbrotten, jämfört med 22,2 procent år 2014.
– Det beror delvis på att vi inte hunnit redovisa dem än, samt att vi har haft flera större våldsbrott, säger Mats Holst.
Polisen på Gotland har dock blivit bättre på bedrägeribrott. År 2016 har de lyckats klara upp 23,9 procent av ärendena, jämfört med 11,4 procent år 2014. Vad det beror på är dock svårt att säga, menar Mats Holst.
– Det kan bero på olika saker. Vi behandlar ärendena på ett annat sätt i dag jämfört med tidigare, så det kan ha en mer teknisk orsak, säger han.
När det gäller tillgreppsbrott i butik har Polisen på Gotland klarat upp 43,5 procent i år, medan de endast klarat upp 3,7 procent av tillgreppsbrotten som inte skett i butiker – som cykelstölder och rån.
– Vi har nästan alltid en misstänkt vid snatteri i butik. Det är inte lika lätt att hitta gärningsmannen vid till exempel cykelstölder, säger Mats Holst.