Restaurangen gjorde rätt – lammgrillning får dispens

Restaurangen grillade lamm, men stoppades av polisen. Nu ger räddningstjänsten krogen rätt. "En bekräftelse på att vi gjort rätt".

Manne Malmros på Frimis restaurang anser att man hela tiden följt lagen i sin grillning.

Manne Malmros på Frimis restaurang anser att man hela tiden följt lagen i sin grillning.

Foto: Dennis Pettersson

POLISENS BESLUT OGILTIGT2018-07-30 19:20

I torsdags kväll lagades det helgrillat på restaurang Frimis i Visby innerstad. Polisen gjorde under kvällen två besök, och vid det andra beslutade man att stoppa grillningen och upprätta en anmälan gällande misstanke om brott mot lagen om skydd mot olyckor, då det sedan i onsdags råder totalt eldningsförbud.

LÄS ÄVEN: Krögaren efter polistillslaget: Därför grillade vi

Men nu visar det sig att restaurangen hade rätt till att grilla, det har räddningstjänsten slagit fast. Frimis ägare ansåg från början att de grillade inomhus, då man efter att eldningsförbudet infördes i onsdags förstärkte sitt grillhus med stengolv och gipsplattor runt grillen.

Efter polisens tillslag på torsdagskvällen ansökte Frimis ägare om dispens hos räddningstjänsten, och under fredagen beviljades detta efter att räddningstjänstens yttre befäl varit på plats. Manne Malmros, evenemangschef på Frimis, är nöjd efter beslutet.

– Det känns jätteskönt. Egentligen har vi inte fått ett undantag eller en dispens, utan mer en bekräftelse på att vi gjort rätt och följt regelverket. Vi anser ju inte att vi har gjort något lagbrott, utan att vi hela tiden tagit rätt beslut från början. Att vi grillar inomhus och att vi följer lagar och regler, säger han.

Han menar att poliserna som kom på besök kände sig osäkra och därför valde att göra en anmälan.

– Och jag sa till dem att vi ansåg att det var ett felaktigt beslut. När sedan räddningstjänstens yttre befäl kom här tog det honom ungefär 30 sekunder att avgöra att vi gjort helt rätt, och att grillen är hur laglig som helst, säger Manne Malmros.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om