Johan Öström är den senaste i raden som ifrågasätter den organisation som sjösattes vid årsskiftet 2015, då landets 21 regioner blev 7.
Målet var att göra polismyndigheten mer enhetlig, men det har skett på bekostnad av kompetens och specialisering, anser Gotlandspolisen Johan Öström. Han publicerade nyligen en lång debattartikel i Svenska Dagbladet, där han gick till hårt angrepp mot rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S).
– I den nya organisationen är verksamheten inte anpassad efter lokala förutsättningar. Man kan ta polisens arbete mot narkotika som exempel. Det handlar om en väldigt speciell form av brottslighet som kräver mycket uthållighet och kunskaper. Nu har man slagit sönder narkotikagrupperna och flyttat deras arbetsuppgifter in i lokalpolisområdesstrukturen. Det betyder att de som verkligen kan narkotika inte har möjlighet att lägga energi på det, eftersom det arbetet ska hanteras tillsammans med helt andra arbetsuppgifter och brottstyper, säger Johan Öström.
Han är inte ensam om att tycka så. För några månader sedan gick åklagaren Mats Wihlborg ett steg längre när han hävdade att det i princip inte finns någon narkotikabekämpning på ön sedan omorganisationen genomfördes.
Varningssignalerna var tydliga från början. Men ledningen slog dövörat till, säger Johan Öström.
– Det finns en ovilja att lära sig av sina misstag. Trots varningar från poliser har man hållit fast vid sina beslut och kört på snabbare istället för att bromsa upp. Detta i hopp om att allt kommer att lösa sig av sig självt. Och de som framför kritik avfärdas genast som ”problem”.
Går det att rädda polisen som den ser ut nu, eller måste det till en ny organisation?
– En nationell polis får vi nog leva med. Men vi kommer en bra bit genom att ändra på kulturen inom polisen. Vi måste ha chefer som är förbättringsbenägna och lösningsinriktade, chefer som är villiga att synliggöra problemen, inte sopa dem under mattan.
Johan Öström betonar att polisens framtid i grund och botten är en politisk, och ekonomisk, fråga.
– Det här är något som drabbar medborgarna till syvende och sist. Efter omorganisationen har vi ibland kötider på en timme på PKC (polisens kontaktcenter). Som politiker tycker jag att man ska fråga sig: Är detta ok? Om inte måste vi få ytterligare resurser för att klara den alltmer komplicerade brottslighet vi ställs inför och för att bromsa den massflykt som just nu sker inom vår yrkeskår.