Det är Polismyndighetens enhet för verksamhetsskydd som skickat ut en enkät till landets anställda inom polisen tidigare i år. De 13 710 inkomna svaren visar att en av fyra polisanställda utsatts för hot eller påverkan under det senaste året. Torbjörn Nilsson, polisområdeschef på Gotland, har inte fått ta del av någon lokal statistik från undersökningen, men säger att även gotländska poliser utsätts för hot och påverkan.
– Självklart förekommer det även här, och jag har ingen anledning att tro att det ser annorlunda ut här än i landet i stort, säger han.
En bild som bekräftas även av Mattias Wallin, ordförande för Polisförbundet på Gotland.
– Jag tror inte att det är varken bättre eller sämre här jämfört med resten av landet. Utan att ha tillgång till någon lokal statistik så kan jag säga att hot och påverkan förekommer även här, säger han.
Enligt Mattias Wallin finns det olika sorters hot som en polis kan utsättas för. Det ena är "affekthot", som någon kastar ur sig riktat mot en polis i samband med en polisinsats.
– Det andra är det mer utstuderade, där någon tagit reda på information eller kontaktuppgifter till en polisanställd. Det är ju olika hur varje individ tolkar en situation, men den mer utstuderade varianten som uttalas i efterhand är ju oftast betydligt allvarligare, och det är nog även störst risk att det är sådana hot som påverkar poliser i deras arbete.
Torbjörn Nilsson säger att det är ett stort problem att människor försöker påverka polisen att göra sitt arbete, men han menar även att polisorganisationen är väl rustad för att hantera den här typen av händelser.
– Det här är ju brottsliga gärningar, och oavsett typ av hot så är det ju minst rubricerat som hot mot tjänsteman. Oftast tycker jag även att vi lyckas lagföra de människor som försöker påverka polisarbetet.
Ett förslag som lyfts inom polisen för att skydda enkilda polisanställda mot hot och påverkansförsök är att sätta ut en polis tjänstgöringsnummer på anmälningar och utredningar i stället för namn, något som Mattias Wallin är positivt inställd till.
– Jag tycker att man ska skydda de enskilda poliserna så gott det går. Man är i en utsatt position och risken att man ska bli påverkad minsta lilla är tillräcklig för att ta till åtgärder. En annan åtgärd skulle kunna vara att låta poliser vittna anonymt under rättegångar, säger han.
Torbjörn Nilsson vill inte kommentera enskilda förslag, men anser att det finns skäl att skydda polisens anställda mer.
– Det är helt klart så att det finns ett behov av att inte behöva skylta med sina personuppgifter i alla sammanhang. Allt måste dock vara spårbart, så att det går att se vem som har gjort vad i det polisiära arbetet.