Polischefen vittnar om hotet att spränga polishuset

Gotlands polischef Torbjörn Nilsson hör till vittnena när rättegång på fredagen hålls mot mannen som via en åklagare framförde hot om att spränga polishuset.

Polishuset i Visby.

Polishuset i Visby.

Foto: Arkivbild/Rolf Jönsson

Polisiärt arbete2020-12-11 12:04

På fredagen inleds en ovanlig rättegång vid Gotlands tingsrätt. Två skilda mål handläggs samtidigt eftersom de har samma åtalad och även på andra sätt går i varann. Men nästan ingen kommer att infinna sig i tingsrättens lokaler utan medverkar via länk. Bland vittnena återfinns Gotlands polischef Torbjörn Nilsson. 

Den åtalade är den 62-årige Visbybo som hotade att spränga polishuset. Detta sedan han i hovrätten fällts för försök till mordbrand efter att ha kastat flaskor med brännbar vätska mot restaurang Köpmannen II på Wallérs plats i Visby. Efter den domen på 2,5 år ringde han samma dag, den 18 november, till åklagaren i målet, Sanna Nesser, och hotade via henne "i ett flöde av hat" att spränga polishuset.

– Hotet har inte framförts direkt till polisen/tjänstemännen utan till en annan (åklagare Nesser) som förmedlat det vidare. De som tar del av hotet är de som är i polishuset när det framförs, framhåller Eugen Alm vid City åklagarkammare i Stockholm, som är åklagare i båda målen.

För detta åtalas 62-åringen för hot mot tjänsteman med olaga hot som ansvarsyrkande i andra hand. Samtliga som omfattades av hotet kommer inte att vittna utan det blir polischefen på Gotland, Torbjörn Nilsson, som gör detta.

– Han är chef och representant för målsägarekollektivet, framhåller Eugen Alm.

I målet kommer även kammaråklagare Sanna Nesser att vittna. Hon ska berätta om hotet och hur det förmedlades till tjänstemännen och andra vid polisstationen i Visby. 

– Hon medverkar som vilket vittne som helst, poängterar Eugen Alm.

Han har också fått läsa in sig på det andra åtalet som omfattar 62-åringen och gäller en helt annan händelse men ändå har anknytning. Detta eftersom Sanna Nesser ursprungligen var åklagare även i detta mål.

– Det känns olämpligt att byta åklagare under pågående rättegång, framhåller Eugen Alm.

I detta fall är 62-åringen åtalad för försök till grov misshandel. Detta sedan han i maj på Österväg i Visby gjort knivutfall mot en 25-åring. Denne dömdes nyligen för mordförsöket på Kyrkberget. 

62-åringen förnekar brott i samtliga fall. 

Ovanligt i detta mål är också att nästan samtliga inblandade av olika anledningar inte finns på Gotland utan kommer att medverka via länk och inte vara på plats i rättssalen. Eugen Alm:

– "Alla" är med på länk. Jag, polischefen, flera andra vittnen, advokaten och den åtalade.

Gotlands tingsrätt.
Gotlands tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!