Sett till folkmängd så förekommer det på Gotland många fall av rattfylleri och drograttfylleri i brottsstatistiken.
– På Gotland har vi en ganska stor andel rattfyllerier per capita. Delvis beror det, med hög säkerhet, på att vi i verksamheten här på ön har möjlighet att vara aktiva ute i trafiken och fånga upp det. "Vanerattfylleristerna" har vi rätt bra koll på, plus att vi har sådana avstånd på Gotland att vi ofta hinner ikapp en misstänkt förare när vi får in ett tips. I storstäder så har polisen betydligt svårare att göra det, och att man där kanske inte heller har samma resurser för att prioritera de tips som kommer in, säger det yttre polisbefälet Michael Lindquist.
En jämförelse för perioden 1 januari- 30 september visar att andelen drograttfyllor har gått upp i år (räknat till den 14 september) jämfört med 2017.
I fjol hade polisen på Gotland 104 fall av rattfylleri och drograttfylleri under perioden.
– Av dessa konstaterades 31 vara drograttfylleri, och två stycken av de här rattfylleristerna anträffades vid skolor.
I år har polisen hittills haft totalt 99 fall, av dessa har 40 varit drograttfylla.
– Det är en ganska markant höjd andel. Dessutom har antalet fall vid skolor ökat, i år är det åtta fall hittills.
Antalet fall i anslutning till skolor oroar Michael Lindquist.
– Vi får titta närmare på de siffrorna, om det beror på att vi i år har varit mer aktiva vid just skolor, eller om det har skett en ökning och vad det i såna fall beror på.
Michael Lindquist uppmanar till försiktighet om man har druckit alkohol kvällen innan.
– De flesta vi tar på morgonkvisten är fall som hänger ihop med att de har druckit kvällen innan. Det är viktigt att man tänker till innan man sätter sig bakom ratten dagen efter. Är man osäker så ska man låta bilen stå.
Är de som stoppas "dagen efter" förvånade över att de ligger över gränsen?
– Jag skulle, utifrån min erfarenhet, vilja påstå att det rör sig om spelad förvåning snarare än genuin förvåning.
Michael Lindquist vill i sammanhanget berömma allmänheten för deras insatser med att informera polisen.
– En positiv och viktig del i det här, och som vi vill belysa, är att allmänhetens ögon faktiskt har öppnats mer på senare år. Man ringer i större omfattning in till oss och talar om när man misstänker att en person i ens omgivning kör rattfull eller drograttfull. På samma sätt kommer det också in fler tips när man ser vingliga bilfärder i trafiken, man ringer oss och följer kanske efter bilen i fråga. Sådant är en oerhört viktig hjälp för att vi ska kunna uppdaga de här brotten, säger Michael Lindquist.