Med den stigande temperaturen ökar i vissa fall också promillehalten.
– Det blir mer folk på stan, både på dagen och natten. Vi märker att fyllerierna ökar lite, säger polisens yttre befäl Jill Gahne.
Vidare har polisen den här veckan en nationell trafikvecka, med riktade insatser på trygghet och hastighet fram till söndag.
– Vi har haft en ökad trafikövervakning. När det blir torrt och grusfritt på vägarna så är det lätt att det går lite för fort, det har blivit en del hastighetsöverträdelser.
Vårens ankomst medför också att en annan typ av brottslighet aktualiseras.
– Tiden är inne för bearbetning av jord och mark och då blir kulturarvsbrott och artskyddsbrott aktuella igen, säger polisinspektör Ulf Bogren.
Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i naturen, vilket kan ske omedvetet men också förekommer i planerad form.
– Många är inte medvetna om vilka växter som är fridlysta och kanske inte heller vet om att fågelbon och fågelägg är skyddade rakt av, men det finns också fall av systematik och planering bland dessa brott. Vi är tacksamma om folk har ögon och öron öppna när de befinner sig i naturen, och gärna kontaktar polisen om man ser någonting misstänkt. Man får givetvis vara anonym om man önskar det.
På Gotland har tipsandet om kulturarvsbrott, så som plundring av fornminnesplatser, avstannat.
– Informationen till oss har avtagit sedan 00-talet. Det kan bero på att det inte förekommer på samma sätt längre, men kan också bero på att det sker i det dolda och då behöver vi hjälp för att lyfta upp det, säger Ulf Bogren.