POLISEN: Här buskör ungdomar i Visby

Många ungdomar har fått en uppsträckning av polisen under veckan sedan de buskört med sina bilar i halkan. "Vi har rapporterat ett antal yngre förare", säger yttre befäl Joakim Nordberg.

De senaste dagarnas snötäcke har har fått många unga bilförare att busköra om kvällarna.

De senaste dagarnas snötäcke har har fått många unga bilförare att busköra om kvällarna.

Foto: Malin Stenström

poliskollen2018-01-19 19:00

De senaste dagarnas snöiga vägar har fått polisen att fokusera en hel del på halkan.

– Halkan medför att de vi kallar bilburen ungdom är ute och sladdar med sina bilar, särskilt efter klockan 19 till midnatt, och stör boende i närheten. Vi har rapporterat en antal yngre förare för "onödigt störande, körande invid bostadsbebyggelse", berättar Joakim Nordberg, yttre polisbefäl.

Ett stort antal ungdomar har blivit tillsagda av polisen och mellan fem och tio har rapporterats och bötfällts, vilket kostar en tusenlapp.

– Vi lämnar ibland rapporteftergift när vi märker att vårt budskap går in.

De som fortsätter, som exempelvis den förare som blev rapporterade två kvällar i rad, får däremot en ordningsbot. Det har också gjorts flygande inspektionsbesiktning av fordon vilket lett till att fyra ungdomar får ombesikta sina bilar. Två hade trasiga framlyktor och två hade antingen så pass trasig bil att den inte var trafiksäker eller hade monterat extralyktor som inte var godkända.

Extralyktor får monteras för att användas tillsammans med helljus, men inte kombineras med halvljus. Lyktorna får inte heller ha avvikande färger, fram ska det vara vitt och bak ska det vara rött ljus.

– Man får inte ha lampor som kan förvirra i mörkret på längre avstånd. Det kan uppfattas som att det är bil som är längre bort, eller att det är flera fordon som kommer körande om det är fler ljus.

Det är främst i Visby som störningarna sker, särskilt på Visborgsområdet och Lundbygatan. Men senast på torsdagskvällen rapproterades en förare i Hemse.

– Det var en ungdom som körde väldigt vårdslöst på en 30-sträcka, och som en polisman såg och rapporterade.

– Vi har inte haft några allvarliga trafikolyckor på grund av det här, men däremot så ser man att de varit ute på gräset, de har varit nere i diket. Det är spår efter att man kört på ett vårdslöst sätt, och därav förstår man också att det ökar risken för allvarliga olyckor när man framför fordon på det här sättet.

Generellt har dock gotlänningarna skött sig väl i trafiken under den senaste tidens halka och inga allvarliga olyckor har skett. Polisen har genomfört flera trafikkontroller och ett antal förare har fått tillsägelse att ta bort snö och is från lyktor, tak och motorhuvar, men ingen har bötfällts.

– Det är väldigt viktigt, lyktor för att se och synas, motorhuv med risk för att snön kommer upp på vindrutan när man ökar hastigheten och gör dig tillfälligt blind och ökar risken för olycka, och taket med risk att det åker ner på bakomvarande bil och orsakar en tillfällig blindhet hos denne, säger Joakim Nordberg. (Helagotland.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!