Mårten Danielsson började som djurskyddsinspektör 2000. På den tiden var polisen närvarande vid kontrollerna ett fåtal gånger om året. Numera är man uppe i 15-20 sådana fall – det som kallas handräckning – om året, uppskattar Mårten Danielsson.
Enligt honom finns det två generella omständigheter som brukar ligga bakom handräckningen.
– Dels har vi dem som inte öppnar en byggnad, till exempel ladugården, åt oss. Då måste vi ta hjälp från polisen för att komma in. Sedan har vi djurägare där det finns en överhängande risk att situationen ska bli hotfull.
Det är framför allt den senare kategorin, hotfulla djurägare, som växer, hävdar Mårten Danielsson. Tidigare har handräckningarna ofta skett vid upprepade besök hos samma djurägare – vilket kan ha gett en skev bild av läget, framhåller han. Nu tycker Mårten Danielsson sig märka av en spridning, där fallen istället är uppdelade på fler personer.
Hur bedömer ni risken för hot innan ni varit på plats?
– Flera faktorer: tidigare erfarenheter och de detaljer som framkommer i anmälan, till exempel. Det ska tilläggas att vi tar hellre hjälp från polisen en gång för mycket än en gång för lite.
Incidenter med vapen och fysiskt våld är ytterst ovanliga. Mestadels stannar det vid verbala hot.
– Men man vet ju inte vad som hänt om vi inte hade polisen med oss, säger Mårten Danielsson.
Han betonar att det är mycket ovanligt att lantbrukare blir hotfulla.
– Det handlar huvudsakligen om smådjursägare, där det kan finnas en social problematik med missbruk eller psykisk ohälsa i grunden.
Trots den stundtals hotfulla arbetsmiljön känner sig Mårten Danielsson ganska trygg på jobbet. Hans bil är utrustad med radioutrustning, så han kan alltid larma om situationen går överstyr.
– Dessutom är det alltid två som åker ut på kontrollerna sedan något år tillbaka. Numera är jag nöjd med rutinerna vi tagit fram för att förhindra att något går snett. Och som tur är vi ganska förskonade från hot och våld jämfört med andra delar av landet.
I en rikstäckande rapport som fackförbundet Naturvetarna gjorde 2014 uppger 84 procent av de tillfrågade djurskyddsinspektörerna att de utsatts för hot i tjänsten.
Det är en ökning jämfört med 2012, då motsvarande siffra var 70 procent. Relativt få av dem har dock utsatts för våld på grund av sitt arbete: 10 procent 2012 och 17 procent 2014.