Ministern: ”Turistskatt inte lösningen”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) förstår att det kan vara stökigt för fastboende i populära turistorter. Men en turistskatt är inte lösningen, enligt henne.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under regeringens sommarfika på Rosenbad på torsdagen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under regeringens sommarfika på Rosenbad på torsdagen.

Foto: Mickan Mörk/TT

Politik2024-07-18 12:45

– Att svaret på det problemet skulle vara en skatt är vi alla tveksamma till vid det här bordet, säger Svantesson och syftar på regeringspartierna.

– Lösningen på våra problem är inte alltid höjda skatter. Däremot har jag full förståelse för att det kan bli rörigt i vissa kommuner, till exempel i Visby under den så kallade Stockholmsveckan.

Svantesson pekar också på att många kommuner är glada för turisterna eftersom det ger många arbetstillfällen.

SVT har frågat kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande i 30 kommuner med många gästnätter om de vill att en turistskatt ska tillåtas i deras kommun. I elva av kommunerna svarar en eller båda politikerna ja. Åtta av kommunerna svarade inte alls. 

I sin undersökning har SVT utgått från att regionstyrelsens ordförande på Gotland, Meit Fohlin (S), sedan tidigare sagt att hon är positivt inställd till turistskatt på ön.

Frågan om att tillåta kommunala turistskatter har väckts i riksdagen tidigare. I en motion från 2022 föreslog före detta landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) till exempel en övernattningsavgift på 10–30 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!