Aino Friberg Hansson representerar socialdemokraterna i regionfullmäktige och har flera politiska uppdrag. Sedan mitten av 2000-talet är hon engagerad i S-kvinnorna på Gotland och snart har hon suttit tre mandatperioder i barn- och utbildningsnämnden, BUN. I höstas blev hon dessutom vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, ett uppdrag som för med sig en plats i regionstyrelsen.
– När jag tar på mig något nytt så försöker jag kliva av något annat. Ju mer man har att göra desto mer hinner man med. Det är lite klyschigt, men det ligger mycket i det. Jag är en väldigt positivt lagd människa, jag ser det mesta som utmaningar istället för problem. Då blir det lättare att hantera, man planerar bättre när man har mycket man ska hinna med, säger Aino Friberg Hansson.
Hon lider av sjukdomen fibromyalgi, som bland innebär kronisk smärta och trötthet. Det innebär också att hon bara kan jobba halvtid som zonterapeut, behandlingar hon ger i sitt hem i Väskinde.
Hon har också fem barn, varav två med olika funktionsvariationer. Planering och prioritering är nyckeln till framgång. Men nu är två av barnen utflugna, vilket ger mer tid till politiken.
– Jag älskar politiken, det är skitkul! Det är den bästa fritidssysselsättningen man kan ha!
Men är verkligen fullmäktige roligt? Andra vittnar om luntor att läsa och segdragna debatter.
– Fullmäktige är inte den roligaste delen av politiken, men det är trots allt Gotlands högsta beslutande organ. När man går in i politiken vill man oftast påverka, man vill förändra och förbättra, och då är det ett bra ställe att vara med på, säger Aino Friberg Hansson.
Trots att de politiska uppdragen närmar en halvtid i tidsåtgång, uppskattar Aino att ersättningen är ungefär 5 000 kronor per månad, efter skatt.
– Det är inget man blir rik på. Det ska finnas ett engagemang, det är därför man ska bli politiker. Mestadels får du för ett inkomstbortfall, det är inget du egentligen tjänar något extra på.
Att bli rik är inte en drivkraft för Aino Friberg Hansson.
– Pengarna är inte lönen, det är bara något man måste ha för att klara sitt uppehälle. Lönen i zonterapin är att jag med mina fingrar kan hjälpa folk att må bättre och faktiskt bli friska. Den röda tråden tvärs igenom både politiken och zonterapin är att hjälpa andra, att hjälpa andra att må bättre, att förändra.
Sist men inte minst, vilken är din hjärtefråga inför valet?
– Det är att få välfärden att fungera ordentligt och arbetsmiljön. Det gäller att få till en god arbetsmiljö så att man faktiskt orkar jobba heltid – om man vill jobba heltid. Det ska inte falla på att arbetet är för tungt eller arbetsmiljön för dålig. Det är något vi definitivt måste ta tag i.