Lotta Boberg säljer med ett leende

Lotta Boberg ser sig själv som en katt med nio liv. Hon har haft cancer, varit med om en svår trafikolycka och råkat ut för en brusten blindtarm. Trots motgångarna vaknar hon varje morgon kvart över fem med ett leende på läpparna. Hon och maken Håkan driver Bilcompaniet, de jobbar sju dagar i veckan och drivs dagligen av hur de ska utveckla sitt företag.

Hunden Kia är ögonstenen. Han är företagets ansikte utåt, ständigt återkomande i alla annonser. Folk kommer in i affären bara för att säga hej till Kia.

Hunden Kia är ögonstenen. Han är företagets ansikte utåt, ständigt återkomande i alla annonser. Folk kommer in i affären bara för att säga hej till Kia.

Foto: Anna Sundström

porträtt2018-10-28 15:05

När Lotta var fem år sålde hon blåsippor, som hon plockat för fem kronor knippet. När hon sprang ärenden, köpte mjölk till äldre damer, tog hon provision för sin tjänst.

– Det har alltid funnits en säljare inom mig.

I dag är hon 49 år och tillsammans med maken Håkan driver Lotta Boberg sedan snart sex år Bilcompaniet. En av Gotlands åtta handlare som säljer nya bilar.

Att Lotta Boberg skulle bli bilhandlare var ingen självklarhet.

– Jag har egentligen aldrig varit riktigt bilintresserad. Jag kan inte stå och lyssna på en motor och säga wow, vilket härligt ljud på den där V 8-an. Jag ser mer säljet framför mig. Trots att pappa sa: bli aldrig bilförsäljare, blev det så till slut.

Varför sa han det?

– Jag vet inte om det var något han bara sa. Han hade gått bort när jag började sälja bilar. Jag fick aldrig ställa frågan vad han egentligen menade. Men jag tror att han hade varit stolt i dag över att ha en dotter som vågar gå sin egen väg.

Lotta Boberg har varit med om en livsresa som få andra. Hon har haft cancer, varit med om en svår trafikolycka och bara för ett år sedan lades hon in på sjukhuset med brusten blindtarm.

– Ibland ser jag mig själv som en gammal katt med nio liv. Därför vaknar jag varje morgon med ett leende och välkomnar varje ny dag.

Vi träffas i en konferenslokal i bilaffären. Hon har med sig hunden Kia. En fem år gammal blandras mellan nakenhund och pudel, Kia är en lokal kändis, han är alltid med i företagets annonser.

– Han är vår bäste marknadsförare. Det var självklart att döpa honom till Kia, eftersom det är den enda nybilsmärke vi säljer på personbilssidan. Det hade inte varit lika kul om vi hade sålt ett annat bilmärke. Det kommer ofta in personer i butiken bara för att träffa honom. Och eftersom han alltid är med oss i affären blir han en trivselfaktor. Ett djur får många att må bra och lätta upp stämningen både bland personal och kunder.

Kia är med under intervjun, han studerar mig noga, men ger inte ifrån sig det minsta ljud när matte berättar om sig, sitt liv, om sjukdomar, lycka, att resa och att jobba mer än de allra flesta.

Lotta Boberg, hette Lingvall i efternamn när hon växte upp i Visby. Hon gick på ekonomisk linje på gymnasiet. Lotta såg alltid till att läxorna gjordes under skoltid. På fritiden stod annat på agendan.

– Jag jobbade hela tiden vid sidan om för att kunna flytta hemifrån och sätta igång vuxenlivet.

Dessutom skapade hon egna affärsidéer. Som att måla knappar med mysiga, positiva meddelanden som ”Krama mig”, ”I love you”, ”Sjung”

– Jag hade hela ryggsäcken full med knappar som folk kunde göra sina beställningar från.

Lotta målade 3500 knappar i tonåren, vintern när hon var 16 fick hon en beställning på 3000 knappar till Guteglass. För det tog hon 10 000 kr.

– Det var kanske ingen lysande affär. Men de andra sålde jag för 15 kronor styck. Det var mer lönsamt. Jag åkte till Spanien för pengarna. Då var mamma inte så glad.

När Lotta sommarjobbade räckte det inte med åtta timmar om dagen på Svenska Spel. Före jobbet städade hon Gotlandsbåtar. Och ibland efter också.

Lotta hamnade på Åkericentralen som alltiallo. En syssla som löpt som en lina genom livet. I dag kallar hon sig för delägare och alltiallo på sitt företag.

Lotta har två barn i ett tidigare äktenskap. 1991 föddes Jakob och 1994 Jenny. Jakob är utbildad Kiaförsäljare och bor i Norge för tillfället. Jenny jobbar på Kolmården som djurvårdare.

När barnen kom bromsades yrkeslivet upp under några år.

När Lotta kom tillbaka var det som säljare igen för NCH-gruppen.

– Jag sålde verktyg, eller industriförnödenheter som det så fint hette. Jag åkte till lantbruk, verkstäder, kommuner och landsting. Mitt driv var att jag aldrig åkte hem förrän jag sålt något under en dag. Var klockan kvart i sju och det lyste i en verkstad tvekade jag inte att knacka på.

Lotta skilde sig, och med delad vårdnad om barnen betydde det att Lotta jobbade väldigt mycket de veckor hon inte hade barnen.

– Jag jobbade på provision. Vi var 200 säljare i landet. Jag vann varje år vem som sålde mest. Jag ville ju få de där resorna som var priset. Och så ville jag vara bäst i klassen.

Lotta har utbildat säljare. Och hon vet att vem som helst inte har talangen.

– Av tio säljare är det två som blir riktigt bra. Att sälja är mycket psykologi, man måste vara bra på att lära känna människan du säljer till. Skapa ett förtroende.

Fram till 2004 gasade Lotta på i full fart. Men sedan tog det stopp.

Jag jobbade halvtid på fastlandet som säljare för ett företag i Jönköping. Jag var på jobb i Helsingborg, hade fått en ny leasingbil, en Volvo V 70. I en korsning blev jag påkörd av en bil med två killar som körde mot gult. Bilen blev totalkvaddad, men jag klarade mig. Just då hade jag mest ångest för hur arg chefen skulle bli över att min nya bil blivit så förstörd.

Även om trafikolyckan i sig var besvärlig var det en knöl på halsen som förändrade Lottas liv det året.

– Jag hade sökt vård i Jönköping, men jag fick aldrig någon riktig återkoppling. Prover tappades bort. Jag ångrar mig fortfarande att jag inte sökte vård på Gotland i stället. Då hade jag fått hjälp mycket snabbare.

Lotta höll i en säljutbildning i Jönköping när hon svimmade gång på gång. Hon hamnade på Ryhovs sjukhus och blev akut opererad för lymfcancer. Tumören på halsen hade vuxit från en ärta till ett ägg och spridit sig till magen.

– Eftersom jag inte var skriven i Jönköping skickades jag hem till Gotland. Då var jag ganska trasig. Men på Gotland tog de verkligen hand om mig på hematologen. Jag blev en lydig patient. När de sa till mig att vara ute mycket och promenera långt lydde jag. Det var en bra medicin.

Det tog 1,5 år innan håret var på utväxt igen. Lotta som alltid haft långt hår, valde en korta frisyr, som hon har än i dag.

– Min tanke hela tiden när jag var sjuk var att jag inte skulle dö. Jag tänkte på mina barn, att de var för små för att förlora sin mamma.

För Lotta är cancer inget skällsord. Som den positiva och levnadsglada människa hon är, hittar hon en del positiva saker också.

– Efter den tuffa medicineringen blev jag inte förkyld på två år. Och håret under armarna har aldrig växt ut efter sjukdomen, säger hon med glimten i ögat.

Lotta tar i dag, 14 år efter sjukdomen, prov varje halvår. Allt ser fortfarande bra ut.

– Men jag tror fortfarande att den kommer tillbaka. Men vet förstås inte när. Det är därför jag vaknar med ett leende och njuter av att livet leker varje morgon.

Lotta var borta från yrkeslivet under sjukdomen. Kom tillbaka och började sälja drömstugor på Gotland, i Åre och Sälen.

– Det var ett helt nytt spännande koncept. Men en lugnare tillvaro än att kuska runt som resande säljare och knacka dörr.

2011 kom bilarna in i Lottas liv. Hon fick frågan om hon ville bli säljare på Bilcity.

En av Lottas grundpelare som säljare har alltid varit att vara påläst. Hon har bestämt sig för att alltid kunna svara på kundens frågor, oavsett om det varit industriförnödenheter eller bilar.

– Som bilförsäljare la jag mig till med en mjukare stil. Jag vill veta vad kunden ville ha. Min första bil sålde jag till en man som hade haft en stroke. Det var en Skoda Octavia. Han var så nöjd efteråt, och det kändes förstås bra.

2011 träffade hon också kärleken igen. Håkan Boberg jobbade också på Bilcity. Den 12 december 2012 klockan 12 minuter över 12 gifte sig paret i kapellet i Gnisvärd. Vännen Annen Jakobsson sjöng och en arbetskamrat var chaufför och vittne.

– 2012 var året då allt hände. Jag träffade Håkan, vi förlovade oss, vi gifte oss och vi köpte firman ihop.

Under sitt första år som bilförsäljare sålde Lotta 90 nya och en hel del begagnade bilar på Bilcity. Med det i ryggen var det dags för nästa utmaning. Att tillsammans med Håkan bli sin egen handlare.

– Det var ingen lek i början. Vi fick slita hårt de två, tre första åren för att komma på fötter. Men samtidigt betydde det att vi fick lära oss allt från grunden. Vi var nykära, hade en positiv attityd och såg bara framåt. Vi fick behålla personalen när vi köpte firman, och det var förstås bra. Så kunskapen fanns kvar i huset. Nu har det gått snart sex år sedan vi tog över, och vi har visat alla som sa att vi inte skulle klara av det här att det gick. Vi har ökat försäljningen varje år sedan vi började. Och vi kommer att öka i år också.

För ett år sedan drabbades Lotta av ett nytt hälsoproblem. Lotta fick otroligt ont i magen en dag. Hon åkte in på sjukhuset, och de trodde först att det var fickor på tarmen. Hon skickades hem med penicillin. Men det blev inte bättre. Det var blindtarmen, som till slut brast.

– Eftersom jag haft cancern också i magen var det den jag tänkte på när jag fick ont. Men det hängde inte ihop. Som tur var hade blindtarmen kapslats in av var när den brast. Annars hade det kunnat gå riktigt illa.

Bilcompaniet har 14 anställda varav fyra är säljare. Resten verkstadspersonal.

Sommaren är högsäsong. Inte minst för verkstaden.

Inför den här sommaren provade Lotta och Håkan ett nytt grepp.

– Vi erbjöd verkstadspersonalen 20 000 kr extra på augustilönen om de avstod semester maj, juni och juli. Om någon får problem med sin husbil under sommaren kan semestern vara helt förstörd Därför är det så oerhört viktigt att kunna erbjuda snabb service. Utan ordinarie fulltalig personal klarar vi inte av det. Men genom att betala har vi lyckats den här sommaren. Alla utom en, som skulle ha barn, nappade. Och det är vi oerhört tacksamma för.

Husbilsförsäljningen ökar i Sverige för varje år. 2017 såldes 6405 husbilar i landet, mot 5321 året före. Och ökningen fortsätter.

Gotlänningar är landets mesta husbilsägare. Det går 4,5 husbil på 1000 invånare. Norrbotten är tvåa med 3,2.

– Husbilen är som en sommarstuga utan massa måsten. Rörligheten att åka vart man vill attraherar många. En typisk husbilsägare har sålt sitt hus och kanske sitt fritidshus och satsar på lägenhet och husbil istället.

Hur ser bilindustrin ut om låt oss säga tio år?

– Bilarna kan mer och mer. Den självkörande bilen finns redan, men om tio år är den kanske för alla. Utvecklingen går dit. I dag har de flesta bilar ett inbyggt stoppsystem som gör att den stannar med automatik om något är i vägen, och bromsar in om du kommer för nära en bil. Den signalerar om du är för nära mitten eller på väg av. Bilen blir allt säkrare för alla.

I vår kommer en ny bilhall att stå klar sammansatt med den nuvarande.

– De stora märkena, dit Kia numera tillhör, kräver att återförsäljarna har egen bilhall designad efter deras egen stil. Det ska se likadant ut hos alla bilhandlare. Vi kommer att få en hall som blir 500 kvm. I den nuvarande behåller vi begagnat, som också är en viktig och stor del av vår verksamhet. Husbilar och husvagnar står för sig i större hallar eftersom de kräver ett annat utrymme.

Paret Boberg jobbar oerhört hårt. Det är sjudagarsveckor som gäller.

– Men vi har en regel som vi aldrig tummar på. Vi låser och går alltid hem klockan fem när vi stänger. Då lämnar vi jobbet bakom oss. På lördagar stänger vi ett, sedan öppnar vi inte förrän elva på söndag. Den ledigheten gör vi alltid något extra.

När jag bokar den här intervjun med Lotta har paret jobbat 62 dagar på raken. Det blev några dagars arbete till innan semestern. Och då är det resa som gäller. Resor har alltid varit något centralt i Lottas liv. Den här senaste gången gick resan till Barcelona och kryssning i Medelhavet en vecka. Lotta älskar kryssningar.

– Håkan och jag, hur konstigt det än låter, ser knappt varandra under högsäsong trots att vi bor och arbetar under samma sak. En kryssning är perfekt. Vi njuter av skeppet och att komma till nya platser varje dag. Det är en kontrast mot vardagen.

Paret ser till att alltid ha tre resor per år bokade. Aldrig mer än en vecka i stöten. Det är den ledighet de unnar sig just nu.

Hur länge orkar ni?

– Finns inget stopp. Vi har samma tänk. Vi är båda energiska och effektiva och vi vill sälja och utveckla det här. Vi har satt oss i den här båten och det gäller att ro den framåt ett bra tag till.

Sen då?

– Då ska jag börja spela golf igen. Det kan jag faktiskt sakna lite. På golfbanan kan jag stänga av telefonen och bara vara. Men de där fyra, fem timmarna får inte plats i livet just nu. Det gäller att prioritera för att orka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!