Exakt hur den nya organisationen kommer att se ut är ännu oklart eftersom förhandlingarna pågår.
–Men det är i princip osthyveln som går. Det handlar om nationella sparkrav som man sedan anpassar lokalt här på Gotland, säger Dan Blomgren, sektionsordförande för fackförbundet Seko Posten Gotland.
Mikael Nyberg, produktionschef på Postnord Gotland, är rädd att regeringes utredning ska visa att det inte längre finns underlag för utdelning varje dag, och att man därför kommer att föreslå utdelning varannan dag. Det är inte omöjligt, enligt honom.
Vi skickar allt färre brev med post, medan elektronisk kommunikation i form av mejl och sms ökar. Det gör även försändelsen av paket. Men de ökade paketvolymerna väger inte upp de minskade brevflödena. På Gotland har Postnord minskat bemanningen med 23 procent mellan 2005 och 2015. Från 95 anställda till dagens 73. Nationellt har bolaget minskat med tusen brevbärare om året under samma period, berättar Dan Blomgren. Det görs genom många små förändringar och inte enstaka stora omorganisationer.
–Här på Gotland är det aldrig mer än 4-5 tjänster i taget som försvinner, säger han.
I höstas gjorde Posten Sekos styrelse ett uttalande där man beskrev problem med missnöjda kunder, för hård fysisk och psykisk arbetsmiljö och alltför många visstidsanställningar inom Postnord.
Dan Blomgren upplever inte att det har skett några förbättringar i de frågorna efter det uttalandet. Och nu är det alltså neddragningar på gång igen. Digitaliseringen är den största utmaningen. Det är både arbetsgivare och fack överens om. Men till Gotland kommer posten dessutom färdigsorterad och då blir det bara utdelning kvar för personalen. Så utmaningen är att se till att den inte får en alltför hård fysisk belastning.
–Arbetsmiljöfrågan är alltid aktuell, säger Dan Blomgren. Distrikten blir större och större och det är mycket reklam, så det handlar om tung brevbärning. Dessutom omorganiserar vi så ofta att den nya organisationen aldrig hinner sätta sig, och det påverkar ju också arbetsmiljön.
Ständiga förändringar av organisationen är inget man kan göra något åt, enligt Mikael Nyberg, produktionsledare på Postnord Gotland:
–Vi måste anpassa oss utifrån nya förutsättningar i och med digitaliseringen och se över bemanningen utifrån hur mycket vi har att göra. Det gör vi varje år, säger han.
Postnord bildades 2009 då Posten AB och Postdanmark A/S bildade gemensamt bolag. Det ägs till 60 procent av den svenska staten och till 40 procent av den danska staten.
Bolaget har ett statligt ansvar att dela ut post till landets alla brevlådor utifrån postlagstiftningen. Regeringen som är ägarföreträdare för Postnord gör nu en översyn av postlagstiftningen för att se om den ”motsvarar rådande och framtida behov i ett digitaliserat samhälle”. Inom kort kommer Kristina Jonäng (C), som ansvarar för utredningen, till Gotland för att träffa regionstyrelsen i frågan.
Vad hoppas du att utredningen ska komma fram till?
–Jag hoppas på lagstiftning om fastighetsboxar i flerfamiljshus, det skulle förändra brevbärarnas arbetsbelastning i en positiv riktning, säger Mikael Nyberg.
petra.jonsson@gotlandstidningar.se