Tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid, stod det klart att den omdebatterade affärsmannen och republikanen Donald Trump hade segrat i det amerikanska presidentvalet. Gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) var på plats i USA för att studera valrörelsen:
– Jag är väldigt omtumlad. Mycket förväntan och hopp har nu bytts ut mot förtvivlan och oro.
Hon berättar att det är väldigt svårt att förutsäga vad valresultatet kommer att innebära, både inrikes i USA och för Sverige. Att det reser massor av frågor kring kvinnors rättigheter, minoriteters rättigheter, Syrien, Ukraina och så vidare. Frågan om hur Donald Trump tänker sig att han ska bedriva försvarspolitik:
– Vi vet sedan tidigare att han uttryckt ganska varma känslor för Rysslands president Vladimir Putin och jag känner såklart en oro över att vi framöver har en ledare i USA som verkar minst sagt nyckfull.
Trumps protektionistiska agenda kan få märkbara konsekvenser för företag som handlar med USA i och med att en del av de handelsavtal som förhandlas fram just nu inte blir av, menar hon. Och kvinnors rättigheter är ett område som verkligen känns bekymmersamt:
– Kvinnor kan komma att få mindre möjligheter att styra sina egna liv och bli ifrågasatta när de kräver jämställdhetsreformer. Om Donald Trump och hans kvinnosyn blir en förebild för ledarskap så får det massa olika effekter, säger Hanna Westrén.
Rolf K Nilsson, frilansjournalist och debattör, tidigare riksdagsledamot för moderaterna, kommenterar det amerikanska valresultatet så här:
– Den tysta majoriteten har talat. Man kan dra vissa paralleller med vad vi ser i Sverige och det starka stöd som Sverigedemokraterna har fått. Vi ser politiska framgångar för partier som tar upp frågor som bekymrar människor, och som presenterar enkla lösningar. Det som bekymrar folk måste man ta på allvar och det värsta man kan göra är att ignorera problemen, det straffar sig.
Han får han medhåll av den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson, (M):
– Politiken, i vissa delar, måste tillbaka till att representera människorna som röstar fram sina företrädare. I flera frågor ser man hur partier går på tvärs med vad deras väljare tycker. Det skapar såklart en känsla av att etablissemanget gör som de vill. Den kritiken framkom i Brexit-valet i Storbritannien och den framkom här. Och det är väldigt farligt. Det urgröper förtroendet för politiken och demokratin som system.
Rolf K Nilsson hoppas att vi kanske kan lära oss något av detta i Sverige också:
– Vi måste ta de här väljarna som dras till det mer extrema på allvar och komma med vettiga lösningar på deras problem, säger han.
Vidare menar han att Donald Trump har bristande kunskaper när det gäller till exempel säkerhetspolitik:
– Det är fullständigt vårdslöst att säga till sina tidigare allierade, som Japan och Taiwan, att de bör skaffa sig egna kärnvapen. Det känns inte bra. Här måste Sverige agera med försiktighet, vaksamhet och skaffa en beredskap för vad som kan komma att hända.
Han forsätter:
– Det Donald Trump har sagt tidigare inger oro, så klart. När ryssarna hotar Estland säger han ”Varför ska vi bistå en förort till S:t Petersburg?” Om han nu anser att Estland är en förort till S:t Petersburg, vad är Gotland då för någonting?
Trump är också skeptisk till Nato, långt ifrån det stora amerikanska engagemang som finns i dag, enligt Rolf K Nilsson:
– Men det man skulle kunna hoppas på, mitt i eländet, är att EU börjar inse allvaret i det hela och bortser från småtjafset man håller på med och istället enar sig och framställer sig som en kraft för Europa och för demokrati och frihet, säger han.
Jesper Skalberg Karlsson tänker sig att det mest osannolika är att Trump faktiskt kommer göra allt det han lovat i valrörelsen. Men eftersom Sverige är en liten och öppen ekonomi tror han att Sverige påverkas om USA sluter sig i fråga om handelsbalansen, frihandeln; ekonomin. Och när det gäller det militära får vi helt enkelt se:
– Att en oberäknerlig och burdus person sitter som president tror jag kan balanseras mycket om det blir en erfaren stab runt honom.