Spiral och p-stav ger färre aborter

Det skrivs ut allt mer långtidsverkande preventivmedel på Gotland. Regionens subventioner för unga upp till 25 år har gett den effekt som sjukvården hoppats på.

Glädjande statistik. Pernilla Åberg, specialistläkare på kvinnokliniken i Visby.

Glädjande statistik. Pernilla Åberg, specialistläkare på kvinnokliniken i Visby.

Foto: Tommy Söderlund

Preventivmedel (GT)2017-08-14 06:10

En följd av den ökade förskrivningen av preventivmedel, som hormonspiral och p-stav, är att de oönskade graviditeterna inom åldersgruppen fortsätter att minska. Gotland toppade länge statistiken över antalet aborter. Efter några års intensivt förändringsarbete inom sjukvården, inte minst införandet av kraftigt subventionerade preventivmedel, har de oönskade graviditeterna mer än halverats.

Pernilla Åberg, specialistläkare på kvinnokliniken vid Visby lasarett, var med och drev igenom beslutet 2014, som innebär en maxgräns på 100 kronor för preventivmedel till kvinnor som är 25 år och yngre.

– Vi hade skrivit ut alldeles för lite långtidsverkande och såg detta som en del av syftet med subventionen.

I efterhand kan hon och hennes kollegor konstatera att effekten blev som man trott och hoppats. 2016, två år efter införandet, hade förskrivningarna av hormonspiral nästan femdubblats.

– Den passar de flesta, medicinskt sett. Dagens spiral innehåller mindre hormoner och ger färre biverkningar än p-piller. Nya och bättre varianter kommer ut på marknaden hela tiden, säger Pernilla Åberg.

En hormonspiral kostar 1 000 kronor att sätta in, en kostnad som i princip måste tas ur egen ficka. Den relativt höga engångssumman, i förhållande till p-piller, har varit en bromskloss i förskrivningen till de riktigt unga kvinnorna, säger Pernilla Åberg.

1 januari i år började en ny subventionslag att gälla i hela Sverige. Den innebär att alla preventivmedel är gratis för kvinnor upp till 21 år. Färsk statistik från E-hälsomyndigheten visar på en ökning i hela landet för hormonspiralen, samtidigt som p-piller minskar.

Även om arbetet med de långtidsverkande preparaten leder till färre oönskade graviditeter, är det viktigt att inte lägga all vikt på siffror och abortstatistik, som kan leda till fel signaler i en redan så skuldbetonad fråga, säger Pernilla Åberg.

– Jag tror att det avgörande är att vi har ändrat våra rutiner till viss del och har väl pålästa och duktiga barnmorskor som håller sig uppdaterade om ny kunskap. Vi kan bli bättre på omhändertagandet av kvinnor som ska börja gå till mödravården i stället för ungdomsmottagningen – ibland vet de inte ens vart de ska vända sig när de inte längre kan gå till ungdomsmottagningen.

Fotnot: Eftersom Socialstyrelsen förändrade insamlingen av abortstatistik 2013 finns inte längre några lokala siffror.

Billigare och billigare

2013 utfärdade Sveriges kommuner och landsting en rekommendation om gemensamma regler kring subventioneringen av preventivmedel, som länge sett olika ut i landet.

Region Gotland valde 2014 att subventionera även de långtidsverkande preparaten, med en kostnadsgräns på 100 kronor för kvinnor som är 25 år eller yngre. Tidigare subventionerades enbart särskilda sorters p-piller till och med 19 års ålder på Gotland.

En god spiral

Långtidsverkande p-medel har visat sig fungera bäst för de allra flesta, även för dem som har preventivmedel mot annat än graviditet, som riklig mens och andra problem.

Källa: Socialstyrelsen samt Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!