Vårdcentralerna Visby norr och Wisby söder hade tidigare en gemensam enhetschef, men för ett år sedan beslutade hälso- och sjukvårdsförvaltningen att anställa en chef till vardera vårdcentral. Therese Pettersson, enhetschef på Visby norr, och Nicme Ilia, enhetschef på Wisby söder, anställdes kring årsskiftet. Nicme Ilia är barnmorska och vårdutvecklare i grunden och flyttade från Stockholm till Gotland för tjänsten. Det blev en brysk start för henne.
– Vid årsskiftet kom resultatet från patientenkäten och medarbetarenkäten, där vi låg i botten. Bland avvikelserapporter och antal anmälningar till patientnämnden låg vi i topp och allt det där fick jag på mig, säger Nicme Ilia, och fortsätter:
– Men jag säger som en i personalen gjorde: då kan det inte bli annat än bättre.
Omedelbart identifierade hon flera utvecklingsområden. Det första var att personalen behövde tas bättre omhand.
– Det jag såg var att personalen var oroliga och trötta, de hade varit hårt belastade de senaste åren. Det hade varit många vakanser och sjukfrånvaro och de saknade kanske en nära och tydlig ledning. Jag upplevde stora behov av att personalen behövde bli bekräftade, säger Nicme Ilia.
Vårdcentralen har under året genomfört ett antal förändringar i arbetssätt. Till exempel har de startat en drop in-mottagning till sköterska, utökat antalet gruppbehandlingar för att fler ska få vård och har ett blodtrycksrum där patienter själva kan ta blodtrycket. De har även slutat med interna remisser till samtalsbehandling, så om en patient till exempel behöver komma till psykolog behöver de inte först träffa en läkare som skriver remiss. Nu räcker det med ett telefonsamtal till en sköterska som gör en bedömning om patienten ska till kurator, psykolog eller kbt-terapeut.
– Det spar tid och om jag har förstått det rätt ligger vi i framkant i landet gällande detta, säger Nicme Ilia.
Både Visby norr och Wisby söder testar från och med mitten av oktober en ny arbetstidsmodell för läkare. 20 procent av läkarens arbetstid ska avsättas till utvecklings- och förändringsarbete. Det kan handla om att titta på hur vårdcentralen ska komma ikapp med väntelistorna eller hur diabetesvården kan effektiviseras.
– Idén kom upp när vi pratade om vad vi ska göra för att locka till oss läkare och hur vi kan ge dem en dräglig arbetssituation, säger Nicme Ilia.
Förra året hade vårdcentralerna Visby norr och Wisby söder tillsammans 64 hyrläkare, som GA tidigare skrivit om. Samtidigt som läkarbristen är stor och det är svårt att rekrytera är verksamheten pressad att minska användandet av hyrpersonal.
– När jag började hade vi inne fem hyrläkare per vecka, nu ligger vi på i genomsnitt tre per vecka. Till våren hoppas jag vi kan vara nere på en. Det är inget fel på de hyrläkare vi får men när de kommer hit och jobbar en vecka är det svårt att veta vilka rutiner som gäller, säger Nicme Ilia.
I dag har vårdcentralen två allmänspecialistheltidstjänster. Ytterligare fem behövs.
– Mitt mål är att varje anställd ska känna att de har en rimlig arbetsbörda som går att utföra under arbetstid. Om vi får rekrytera ny personal och behålla den vi har kommer kontinuiteten, tillgängligheten och kvaliteten att bli bättre.
Förändringsarbetet börjar synas i statistiken. Hittills i år har vårdcentralen uppfyllt vårdgarantin gällande andelen som får en läkartid inom en vecka samtliga månader. Jämfört med slutet av förra året ses även en förbättring gällande telefontillgängligheten. Nicme Ilia har också märkt en positiv utveckling sedan hon började.
– Den skillnad jag märkt är det jag får till mig från personalen. De tycker att det är mer struktur, ett annat lugn och en annan trivsel. De har fortfarande för mycket att göra men de kanske har mer framtidstro, säger hon.