– Äntligen! Det känns jätteroligt och välförtjänt, säger Mathilda Östman, barnmorska på ungdomsmottagningen i Visby, om att ha fått ”Regnbågsbaggen”.
I motiveringen till priset skriver Gotland Pride bland annat att det går till ”en verksamhet som länge har jobbat för hbtq-personer fast i det tysta, bakom kulisserna. Som hela tiden finns där för de ungdomar som behöver med råd, stöd och värdefull kunskap”.
Och ungdomsmottagningen har flera projekt i rullning som bland annat går ut på att utbilda unga. Under årets Pridevecka var de runt på Visbys högstadieskolor och pratade om hur det är att leva som hbtq-person.
– Acceptansen är mycket bättre i dag men det finns fortfarande kunskapsluckor och fördomar. Många är extremt pålästa, medan andra inte har börjat reflektera kring saker som till exempel heteronormen, säger Johan Alström, sjuksköterska på ungdomsmottagningen.
Varje torsdag åker några ur personalen iväg med en mobil ungdomsmottagning till någon av öns högstadieskolor på landsbygden. Där kan unga boka tid i förväg eller gå på drop in.
Två ur personalen går dessutom in i någon av klasserna och föreläser.
– Vi har pratat kring tema ”machofabriken”, där vi ifrågasätter den mansnorm som råder. Temat är också helt rätt i tiden, med #metoo, berättar Johan Alström.
Landsbygdssatsningen kommer att fortsätta hela nästa år.
Vid sidan av detta har mottagningen, tillsammans med Fenix ungkulturhus, startat ett hbtq-kafé för unga nyanlända.
– Bland unga nyanlända som inte är heterosexuella kan det finnas en stor osäkerhet kring ens sexuella identitet. De kan också ha erfarenheter från hemlandet där de blivit hotade för sin sexuella läggning. Så tror de att de flyr bort från det, men så kommer de hit till något HVB- eller Haimaboende, där homofoba strukturer upprätthålls, berättar Johan Alström och fortsätter:
– Därför införde vi träffarna där de nyanlända kan umgås med varandra och vuxna i en trygg miljö. Vi vill nå ut till alla, men samtidigt vill vi att det ska få vara anonymt.
Mathilda Östman tillägger:
– Att någon uppmärksammar deras situation är det viktigaste, och om vi kan hjälpa en enda person att komma ut och känna sig bekräftad är det värt mycket, säger hon.
Ungdomsmottagningen har även ett samarbete på gång tillsammans med Region Gotland.
Regionen ska göra en satsning på hbtq och normkritik, där ungdomsmottagningen ska göra en podcast på temat hur vårdpersonal kan vara mer inkluder-ande.
– Vi kommer prata om till exempel hur frågor kan ställas på ett inkluderande sett. Den får ni hålla utkik efter, säger Mathilda Östman.