Drygt 100 kor, 15 dikor, 55 tackor, 30 höns och 3 hästar som råmar, bräker, kacklar och gnäggar ikapp. Och så givetvis en familj på åtta personer som alla hjälps åt för att få sysslorna avklarade. I sex generationer har familjen Widgren huserat på gården Matisse. Med mjölkproduktion som främsta signum har familjen, numer med pappa Mats och mamma Anna i spetsen, med tiden blivit en uppskattad del av öns lantbruk.
– Jag tror de flesta sätter ett värde på vårt jobb. Många tycker att det är bra att vi håller på med det här och säger att de tänker på oss när de köper vanlig mjölk, säger Anna Widgren.
Den anrika verksamheten har nu uppmärksammats även på högre ort. För några veckor sedan mottog familjen nämligen, det för dem själva något oväntade, beskedet att man tilldelats Hushållningssällskapets utmärkelse "Årets föredöme inom lantbruk" på Gotland.
– Man blev lite överraskad. Det är så många andra bönder som kämpar på och gör ett jättejobb. Men det är klart att det är jättekul, säger Mats Widgren.
Det hemliga konceptet för ett framgångsrikt lantbruk i Widgrens regi? Det finns inget. Åtminstone inte enligt dem själva.
– Vi kör helt enkelt vårt race och utvecklar det vi kan. Ingen gård har samma förutsättningar som en annan, det är viktig att komma ihåg.
LÄS MER: "Jag har mest ansvar och är yngst av alla"
Trots släktarvet har bondebanan inte alltid varit tydligt utstakad för Mats. Efter att ha växt upp på gården anande han en annan yrkeskarriär framför sig. Men efter att han träffat Anna bestämde han sig ändå för föra traditionen vidare och 1992 övertog paret gården från Mats föräldrar.
Att lantlivet inte är något för morgontrötta individer är Widgrens ett slående exempel på. En vanlig arbetsdag ringer Mats och Annas väckarklocka runt 05.20. Då vankas bland annat utfodring och mjölkning och sedermera djurförflyttning, maskinunderhåll och rengöring för kalvarna. Innan hela arbetslistan är avprickad har klockan ofta tickat upp mot 17.30. Samtidigt är chansen till semester begränsad till ungefär en vecka per år samt en ledig helg i månaden. Familjen betonar att lantbruk inte är ett vanligt jobb utan snarare en livsstil, som åtminstone Mats och Anna ännu inte tröttnat på.
– Inte alls. Det är klart att det finns dagar när man funderar på hur det skulle vara att jobba med något annat. Men så är det ju med allt, säger Mats Widgren
Den gemytliga tillvaron på gården har varit en tacksam miljö för att svetsa samman familjen. Barnen har sedan ung ålder hjälpt till med arbetet på gården - måhända i utbyte mot att man ofta sluppit de allra tradigaste uppgifterna.
– Man har ju alltid varit med. Sedan har man kanske mest gjort det som man tycker är kul, haha. När man var yngre blev det mycket jobb med höbalar till exempel, ler 23-åriga dottern Matilda.
LÄS MER: Kerstin har fött upp över 240 hundar - nu prisas hon
Frågan är om - och när - nycklarna till gården lämnas över till nästa generation Widgren. Äldsta sonen Johan har sökt sig till Göteborg för universitetsstudier. För äldsta dottern Matilda hägrar storstadslivet. Den som knackar ivrigast på lantlivsdörren är i stället sonen Gustav, som pluggar första året på Gotland Grönt Centrum. Samtidigt påtalar Mats och Anna Widgren att barnen får välja vilken väg de vill i livet.
– Det är deras val. Är man inte intresserad av det här livet ska man inte hålla på med det.