Effektivare ronder gav bättre arbetsmiljö

Ronderna tog så lång tid att sjuksköterskorna på ortopedkliniken på Visby lasarett inte fick rast. Nu har avdelningen ändrat sitt arbetssätt, vilket gett ökad kvalitet åt såväl personal som patienter.

Samling. Arne Lundberg, Anna Vejde, Henrik Bernhardsson, Christine Jestin och Emma Hargeby samlas till ronden.

Samling. Arne Lundberg, Anna Vejde, Henrik Bernhardsson, Christine Jestin och Emma Hargeby samlas till ronden.

Foto: Henrik Radhe

Prisat arbete (GA)2018-03-20 09:00

Lovisa Benneck, enhetschef på ortopedavdelningen, uppmärksammade att många av sjuksköterskorna inte hann ta sina raster. Den främsta orsaken till detta var de långa rondtiderna, som kunde ta flera timmar. En av läkarna, Arne Lundberg, beslutade att ta huvudansvar för ronderna för att få mer rutin och trygghet på avdelningen.

– Det bekymrade mig att sjuksköterskor inte kunde ta rast. Det är ett arbetsmiljöproblem, men det är också ett patientsäkerhetsproblem. När de går på rast visar det att det viktiga patientarbetet är klart, säger läkaren Arne Lundberg.

Det inleddes ett arbete där nya rondrutiner infördes. När det är möjligt tas nu alla samtal och läkaruppgifter efter ronden, på så sätt sparas tid både för personalen och för patienterna. Under ronden följs en mall för varje patient där bara relevanta åtgärder diskuteras. I stället för att ronden tar tre timmar tar den nu bara en timme. De nya rutinerna har använts i ett halvår och har gett resultat.

– Det är en helt annan arbetsmiljö och det har gett fantastiska följder. Avvikelserna har minskat, ingenting missas och personalen får lunch. Dessutom har det resulterat i ett ökat patientflöde, vilket minskar vårdköerna, säger Lovisa Benneck.

Vad har ni fått för reaktioner från patienterna?

– De flesta patienter i vår verksamhet är bara inne vid ett tillfälle och kan därmed inte se förändringar. Men jag hörde att förr när vi ofta bytte rondande läkare upplevde patienter att de fick olika besked från olika läkare, det problemet har vi inte nu, berättar Arne Lundberg.

Ortopedkliniken vann Region Gotlands Förnyelsepris 2017. Förutom ära tilldelades de en prissumma på 50 000 kronor, som de inte bestämt vad de ska göra för än.

– Det är fantastiskt att vår verksamhet vann. Det är viktigt att bli sedd för arbetet vi gör, säger Lovisa Benneck, och berättar att läkare från andra avdelningar har hört av sig och är intresserade av att själva införa arbetssättet.

Har ni några generella råd till hur andra arbetsplatser kan tänka kring förändringsarbete?

– Man ska våga testa. Gå in med en positiv attityd och våga förändra, säger Lovisa Benneck.

– Att det ska vara lättare att göra rätt än att göra fel, det försöker jag hela tiden ha i bakhuvudet. När jag var chef tänkte jag även att du inte ska motarbeta dina medarbetare, det hörs på namnet, säger Arne Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om