Så stor är prisskillnaden på julgranar

I helgen och fram till julafton är det rusning till öns återförsäljare av julgranar. Bland de säljare GA har pratat med går det att välja mellan närodlade, Kravmärkta eller danskodlade granar, i olika sorter och prisklasser.

Grantips. Erik Wannberg, fastighetsskötare på Växthuset linds, tipsar om att göra en ny snittyta på granen när den köpts hem, så suger den åt sig vattnet bättre och håller längre.

Grantips. Erik Wannberg, fastighetsskötare på Växthuset linds, tipsar om att göra en ny snittyta på granen när den köpts hem, så suger den åt sig vattnet bättre och håller längre.

Foto: Cecilia Thomsson

Prisjämförelse (GA)2017-12-16 09:30

För fjärde året i rad har Bärgården i Källunge självplock av julgranar. De odlar både den vanligare sorten rödgran och kungsgran.

– Alla som kommer hit är fantastiskt nöjda. Den största fördelen med att såga ner dem när de ska användas är att de håller sig gröna längre. En rödgran kostar 240 kronor, men då får man glögg och pepparkakor med, säger Stefan Olsson på Bärgården.

Om du vill ha en extra grön jul, är det klimatsmartaste valet en Kravmärkt gran, enligt Naturskyddsföreningen. Även om plastgranen används i flera år är den det sämsta för miljön. Den totala miljöpåverkan, med produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning, blir störst med en plastgran. Om det inte går att få tag på en Kravmärkt julgran är det bättre att köpa en rödgran, ju närmre den är odlad desto bättre.

Lilla Bjers i Västerhejde odlar och säljer Kravmärkta julgranar, vilket de är ensamma om på Gotland.

– År 2009 när vi fick Krav-certifieringen var vi ensamma i Sverige om det. I dag finns ett par till återförsäljare i landet, berättar Margareta Hoas på Lilla Bjers.

Skillnaden är att ingen konstgödning eller ogräsmedel används vid odlingen av Kravmärkta granar.

– I januari och februari knipsar vi av grenar och drar bort gräset omkring granen för hand. En viktig del med certifieringen är att kunden kan vara säker på att det är en bra gran som inte blivit besprutad, säger Margareta Hoas.

Hos Lilla Bjers kostar en rödgran mellan 300 och 350 kronor men beroende på storlek och sort kan de kosta från 250 kronor upp till en tusenlapp.

På Granngården säljs både rödgran och kungsgran som levererats från Danmark. Det har varit störst åtgång på kungsgranen i år, berättar säljaren Janne Kolmodin. Även Växthuset Linds säljer julgranar. De levereras från Danmark till butiken till första advent.

– Rödgran är störst åtgång på, speciellt de lite mindre eftersom många som odlats är väldigt stora, säger Erik Wannberg, fastighetsskötare på Växthuset Linds.

Follingbo trädgård har en mindre egen granodling men köper även in från Degeberga i Skåne. Patrik Roos berättar att 95 procent av granarna han säljer är rödgran. De kostar från 195 kronor beroende på storlek. Företaget Bad och kakel i Visby är en annan av de många julgransförsäljare som finns på ön. De säljer, för femte året i rad, granar som kommer från Danmark och kostar från 200 kronor.

Lars Kebbe, på Kebbes i Eksta, är en veteran när det kommer till granodling och försäljning. Här kostar en gran 200 kronor, men i år finns betydligt mindre antal, berättar han.

– De stora mängderna vatten har gjort att det inte går att komma fram med maskinerna, säger Lars Kebbe.

Utanför Coop Forum och Ica Maxi i Visby finns granåterförsäljare fram till jul, eller tills granarna sålt slut. Vid Coop levereras granarna från Danmark och kostar mellan 270 och 280 kronor. Återförsäljaren utanför Ica Maxi köper in sina granar från Skåne. En kungsgran kostar 600 kronor och en rödgran 300 kronor. I mitten av förra veckan började kunderna trilla in, berättar säljaren Gustaf Gardell.

– Det är fjärde året jag står här och av någon anledning säljer granarna alltid slut på eftermiddagen den 23:e, säger han och skrattar.

Erik Wannbergs julgranstips Prisjämförelse julgranar

För att granen ska hålla så länge som möjligt efter inköpet: gör en ny snittyta, vilket hjälper granen att dricka.

Sätt granen i ett spann med vatten och förvara i cirka två dygn utomhus eller i ett kyligare utrymme innan den flyttas inomhus.

Tillsätt lite socker- eller blomsternäring i vattnet.

Ha vatten i julgransfoten.

Källa: Erik Wannberg, Växthuset Linds

Lilla Bjers: Mellan 250 och 1 000 kronor. En normalstor rödgran kostar mellan 300 och 350 kronor.

Bärgården: 240 kronor för rödgran.

Follingbo trädgård: Från 195 kronor.

Granngården: 199 kronor för rödgran och 345 kronor för kungsgran (för medlemmar). 299 kronor för rödgran och 399 kronor för kungsgran (icke-medlem).

Växthuset Linds: 249 eller 279 kronor för rödgran och 598 för kungsgran.

Bad och kakel: Från 200 kronor, beroende på storlek.

Kebbes: 200 kronor.

Utanför Coop Forum: Mellan 270 och 280 kronor.

Utanför Ica Maxi: 300 kronor för rödgran och 600 kronor för kungsgran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!