Cancerföreningar protesterar mot chockhöjd avgift

Egenavgifterna för patientresor till fastlandet har chockhöjts. Nu protesterar patientföreningarna mot att regionen lägger sten på börda för de svårast sjuka.

Ingen nöjesresa. En sjukresa är ingen nöjesresa, understryker Yvonne Larsson från Bröstcancerföreningen. Det handlar om svårt sjuka patienter som reser till vård som inte finns på Gotland.

Ingen nöjesresa. En sjukresa är ingen nöjesresa, understryker Yvonne Larsson från Bröstcancerföreningen. Det handlar om svårt sjuka patienter som reser till vård som inte finns på Gotland.

Foto: Eva Klint Langland

Prisprotest2016-09-28 06:00

När reglerna för sjukresor ändrades i våras höjdes också egenavgifterna för sjukresor till vård på fastlandet. I ett slag steg avgiften från 290 till 608 kronor per resa, tur och retur.

Lasarettets reseservice har fått ta emot många synpunkter från upprörda patienter sedan dess:

– Många har reagerat och varit upprörda. Patienterna tycker att de redan har det tufft, säger Anna Glas som är chef för reseservice.

Yvonne Larsson, ordförande för bröstcancerföreningen Rosa, konstaterar att fördubblingen av egenavgiften innebär att den till och med överskrider kostnaden för en färjeresa med buss till Stockholm. Hon ser att höjningen har blivit kännbar för cancerpatienter och andra som måste göra flera sjukresor till fastlandet:

– Ekonomin rasar ihop för många sjukskrivna. Det blir en katastrof och väldigt betungande i ett läge när man redan mår så dåligt, säger Yvonne Larsson.

Bröstcancerföreningen Rosa och Prostatacancerföreningen protesterar nu mot de höjda egenavgifterna. ”Är det acceptabelt att särbehandla dessa patienter”, frågar de i en gemensam skrivelse till tekniska nämnden. Här understryker de också att sjukvård på fastlandet inte är patientens eget val. ”Anledningen är att det inte erbjuds den vård de behöver på Gotland”.

Föreningarna har kontrollerat hur egenavgifterna ser ut i åtta andra landsting och kan konstatera att ingen ligger i närheten av Gotlands 608 kronor. På andra håll betalar patienten mellan 160 och 250 kronor.

Bröstcancerpatienter är en av flera grupper som drabbas. De får ofta strålningsbehandling i fem veckor och har de inte nått upp till högkostnadsskyddet för vård och resor blir kostnaden mycket kännbar under den perioden.

– Man kan inte behandla svårt sjuka patienter på det sättet. Jag har full förståelse för att man inte kan få all vård på Gotland, men det måste göras något för att de som måste resa inte ska drabbas så hårt ekonomiskt. De har ju inget val, förklarar Yvonne Larsson.

Hon läser förordet i den cancerplan som har upprättats för Region Gotland och Stockholms läns landsting.

– Här står det att hela befolkningen ska erbjudas en sjukvård som är ”jämlik, jämställd och tillgänglig”. Det är den inte, säger Yvonne Larsson.

0498-20 25 61

Sjukresor vid utomlänsvård

2015 skrevs 2 574 remisser till vård i andra län. En remiss kan omfatta flera resor. Kostnaden för dessa resor blev 8 miljoner kronor.

Resor till vård på fastlandet ska ske med billigaste färdsättet, efter läkarbedömning av vad patienten klarar. "Grund för bedömning är patientens medicinska tillstånd. Skäl såsom; tid på dygnet, tidsbesparing, sociala omständigheter eller ekonomiska skäl ska inte beaktas vid bedömningen. Inte heller väntetid eller tillgång till kollektivtrafik".

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om