Gotländska innovationer hyllades stort

Kreativitet och innovation var i fokus när Förnyelsedagen 2019 arrangerades. Totalt delades sex priser ut och vinnaren av Förnyelsepriset blev ett lekfullt projekt.

Fritidsledare från fritidsgården Puma var också nominerade. Tyvärr vann de inte men nominering var ära nog i sig.

Fritidsledare från fritidsgården Puma var också nominerade. Tyvärr vann de inte men nominering var ära nog i sig.

Foto: David Skoog

PRISREGN2019-03-07 11:13

För första gången var regionens evenemang Förnyelsedagen öppet för allmänheten, och intresset var stort. Ett hundratal personer tog sig på onsdagen till Ica Maxi arena för att ta del av årets 45 bidrag.

Syftet med Förnyelsedagen är att uppmärksamma anställda vid Region Gotland som har gjort något nyskapande. Flera av projekten hade med klimat och miljö att göra, som var årets tema. En annan populär inriktning var det sociala och medmänsklighet.

Vinnaren av Förnyelsepriset 2019 blev projektet ”Legostaden Sandstad”.

– Det känns surrealistiskt. Det var så många andra bra och fantastiska bidrag, sa initiativtagaren Mikael Ringkvist när han med blommor och diplom gick av scenen.

”Legostaden Sandstad” är ett projekt där barn på Sanda fritidshem tillsammans med pedagoger bygger upp en stad av lego. Detta som ett sätt att lära sig mer om samhällets uppbyggnad. Det verkar inte heller som att det bara är barnen som har fått ut något av projektet.

– Plus i kanten är att personalen också får leka med lego och det har även blivit väldigt populärt bland föräldrarna, sa Mikael Ringkvist.

Några andra som var på plats och som även de arbetar med barn var fritidsgården Puma. De var nominerade för deras initiativ till gratis söndags­aktiviteter för alla åldrar.

– Vi såg att det fanns ett behov då det inte alltid finns någonstans att vara på söndagar och alla har inte råd att göra saker, sa fritidsledaren Simon Gustafsson.

Kollegan Daniel Eklund höll med och framhävde framför allt det positiva med att umgås över generationsgränserna.

– Det är trevligt att alla är där, och är du där får du en ny upplevelse och nya tankar. Fördomar bryts, sa han.

Publikens pris gick i år till Högby filmfestival som arrangerades av högstadieelever på Högbyskolan. Totalt hade 4001 personer sms-röstat, vilket var en rejäl ökning jämfört med fjolårets 700 röster.

– Jag står här som en stolt skolledare, sa Högbyskolans biträdande rektor Lisa Waneby.

Även pedagogen och musikläraren Macke Johansson var glad över priset och menade att det är det finaste man kan få. Bild- och slöjdläraren Katarina Muhrbeck hyllade eleverna för deras engagemang.

– Det är elevernas förtjänst, sa hon.

Några som uppmärksammades för deras estetiska blick var digitaliseringsprojektet Disa. De vann nämligen pris för Årets monter som gav något av en biokänsla med både popcorn och film.

– Vilken överraskning, det är helt otroligt. Vi ville presentera projektet enkelt så vi gjorde en animerad film. Det öppnar sinnena på ett annat sätt, sa Märta Syrén.

emelie.stenqvist@gotlandsmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!